Илон Мъск пусна допитване в Туитър за помилване на Асанж и Сноудън

Илон Мъск попита в събота потребителите на социалната мрежа Туитър, която той придоби през октомври, дали искат помилване на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж и бившия служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

"Не изразявам мнението си, но обещах да направя проучване. Трябва ли Асандж и Сноудън да бъдат помилвани?", оформи Мъск въпроса на страницата си в Туитър. Потребителите трябва да отговорят с "да" или "не", предадоха редица медии в чужбина.

В САЩ 51-годишният австралиец Асандж е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в американската история. По всички обвинения срещу него той може да бъде осъден на 175 години затвор. През последните три години Асандж беше държан в лондонския затвор с висока степен на сигурност Белмарш. Водещи западни издания, включително „Ню Йорк таймс”, „Гардиън”, „Таймс”, „Льо Монд” и „Ел Паис” призоваха правителството на САЩ на 28 ноември да оттегли обвиненията срещу Асанж.

През 2013 г. Сноудън публикува информация за методите на електронно наблюдение на американските разузнавателни агенции, включително незаконно подслушване на разговори на чуждестранни лидери. Бягайки от преследване на американските власти, Сноудън изпрати молби за убежище до властите на няколко страни, включително Русия. На 1 август 2014 г. той получи разрешение за пребиваване в Руската федерация за три години. На 2 декември Сноудън получи руски паспорт, полагайки съответната клетва. /БГНЕС

Тагове: