Илюстрации от Ясен Гюзелев по Жул Верн и Пушкин

Истински празник за почитателите на Ясен Гюзелев, за ценителите на красивите книги и колекционерите на съвременно изкуство!

Всяка изложба на Ясен Гюзелев е празник за българската култура и повод за национална гордост. Ето защо столичната галерия „Арте” организира голям празник на 8 октомври, когато ще представи изложба с брилянтните илюстрации на Гюзелев по Жул Верн и А.С. Пушкин.

Само преди броени дни Гюзелев получи приз за илюстрациите си към „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн по поръчка на испанското издателство VICENS VIVES. Той е сред лауреатите в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“ на конкурса Book Image, част от 32-ия Московски международен панаир на книгата. В настоящата изложба показваме за първи път на софийската публика оригиналите на тези брилянтни илюстрации, върху които художникът продължава да работи и в момента. Оригиналите са около 30 броя. Ще представим и техни репродукции, в техниката „жикле“ /най-високoкачествен дигитален печат/.

Освен това издателство „Колибри” преди няколко месеца издаде за първи път „Дама Пика” на Пушкин с илюстрациите на Ясен Гюзелев, след китайски, руски и френски, книгата вече я има и на български. Ето какво споделя художникът: „Този текст ми беше поръчан да го илюстрирам от тайванско издателство преди повече от 20 години. Те издават световна класика, работят с най-добрите илюстратори от цял свят. Това беше едно предизвикателство, защото аз отдавна съм увлечен по руската класика, от така наречения „Златен век на руската култура”. Подходих задълбочено с проучване на архитектура, костюми, на художниците по това време. За мен никога не е било интересно просто да пресъздам епохата, просто да се види, че това е 18 век, Петербург... търся нещо по-интересно в текста, което да илюстрирам и да го подскажа по някакъв начин. И понеже става дума и за хазарт, и за съдбата, това бяха нещата, които много ме плениха в този текст. Измамното усещане, че можеш да надхитриш съдбата, да я преподредиш по свои планове и чертежи, да отдадеш живота си на това, неминуемо води до загуба. Затова избрах този формат – сякаш всички сцени се развиват във формата на една карта за игра”.

Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса и добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Уменията му са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски.

Високото му признание се допълва и от редица награди, които получава: „Luchs”, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“; за илюстратор на годината – ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „ Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр.Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010).

Но най-голямото признание според Ясен Гюзелев са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което художникът е направил.

Лимитираните дигитални репродукции на включените в двете книги илюстрации от Ясен Гюзелев ще бъдат изложени за продажба в галерия „Арте” от 8 до 26 октомври 2019 г., както и оригиналните илюстрации от „Пътешествие до центъра на Земята“ и няколко от оригиналите на „Дама Пика”. /БГНЕС