Има двама заразени с коронавирус в "Пирогов"

„Възрастно семейство от София е настанено в „Пирогов“ с потвърдена проба за коронавирус. С това общият брой на случаите на заразените с коронавирус у нас стават 6“, заяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

Мъжът е постъпил в болницата вчера, а жената днес. Жената, която е на 66 години, е в тежко състояние, мъжът не толкова. Тя е интубирана. Няма данни да са пътували в чужбина, знае се само, че техният син е работи в Илиянци. Контактните лица на заразените са 89 души. Започва процедура по тяхното изследване, карантина, добави Мутафчийски. Болните са настанени във вътрешното отделение на болницата. То трябва да бъде изолирано. „В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ - д-р Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно - самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица. Двамата пациенти остават на лечение", каза проф. Мутафчийски.

Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавируса, каза началникът на ВМА. Ние не знаем кои мерки дават резултат. За момента единствените мерки, които са дали такъв резултат, са китайските, но те са много драстични. Ние трябва да запазим баланса“, подчерта генерал-майор Мутафчийски. „Много се говори за коронавирус и те са истина. Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта той. /БГНЕС