Има газ за парното на столичани, "Топлофикация" и "Булгаргаз" подписаха договор

Подписан е договорът между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”. По силата му считано от 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества синьо гориво за София ще бъдат осигурени, предаде репортер на БГНЕС.

Факт вече е и реструктуриране, погасяване на задължения, подписване на договори за над 680 млн. лева, които „Топлофикация” дължи на БЕХ и „Булгаргаз”.

От 1 януари догодина до края на 2023 г. всички количества природен газ за София ще бъдат осигурени, увери Георги Георгиев, председател на СОС.

Чрез новия договор е факт погасяването задължения за над 680 млн.лв., който "Топлофикация" дължи на холдинга. “Подписани са споразумения за прихващане на този дълг”, уточни Георгиев и добави, че бездействието на предишното правителство е струвало на софиянци 480 млн. лв.

Георги Георгиев и Росен Христов

Росен Христов, служебен министър на енергетиката заяви, че работната група е работила много ефективно и вече има напредък. “Работихме за дългосрочно решение, крайната цел е модернизация и внедряване на нови технологии”, подчерта той и добави, че освен това важна цел е дружеството да може да работи самостоятелно.

“Нови компенсации без действащ парламент няма как да предвидим и осигурим”, подчерта Христов и напомни, че служебното правителство търси осигуряване на газ на достъпни и ниски цени. И се търсят компании с компетенции и капитал, които да развият "Топлофикация София", но и да задържат оптимални цените за потребителите. /БГНЕС