Има консенсус между републиканците за разделяне на помощта за Украйна и Израел

Сред републиканците, които контролират Камарата на представителите на САЩ, има консенсус, че исканията за финансиране на Украйна и Израел трябва да се разглеждат поотделно, заяви новоизбраният председател на Камарата Майк Джонсън на 26 октомври, съобщи „Киев Индипендънт“.

Съобщава се, че този ход може да попречи на усилията на президента на САЩ Джо Байдън да осигури американската подкрепа за двамата съюзници на фона на нарастващата опозиция срещу помощта за Киев в Републиканската партия. Белият дом обедини военната помощ за Украйна и Израел в допълнително искане за 160 млрд. долара, отправено към Конгреса на 20 октомври.

В първото си интервю след назначаването си Джонсън заяви, че САЩ няма да изоставят Украйна, но че одобрението на Камарата на представителите за по-нататъшна помощ за Киев ще изисква повече отчетност за вече изразходваните средства.

"Не можем да позволим на Владимир Путин да надделее в Украйна, защото не вярвам, че той ще спре дотук. Той вероятно ще насърчи и ще даде възможност на Китай може би да предприеме стъпки към Тайван", заяви председателят на Камарата пред Fox News.

"Но ние искаме да знаем каква е целта там, каква е крайната игра в Украйна. Белият дом не е предоставил това", каза Джонсън.

На 20 октомври администрацията на Байдън поиска от Конгреса да одобри помощ в размер на 61,4 млрд. долара за Украйна и 14,3 млрд. долара за Израел. Джонсън заяви, че републиканците от Камарата на представителите ще предложат малко по-голям пакет на стойност 14,5 млрд. долара за Израел, въвлечен в продължаващата война с Газа.

Един от най-верните поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп в Конгреса, Майк Джонсън е критик на предоставянето на помощ на Украйна. През май 2022 г. републиканецът гласува против пакет от помощи за Киев в размер на 40 млрд. долара, заявявайки, че вниманието му е насочено към решаване на вътрешните предизвикателства, свързани с достъпността на бюджета./БГНЕС