Има ли извънземни? „Джеймс Уеб“ ще даде отговори

Учените казват, че след изстрелването на телескопа „Джеймс Уеб“ може да настъпи "нова ера в астрономията".

Очаква се телескопът да промени дълбоко разбирането на учените за Вселената и нашето място в нея.

НАСА, която създаде телескопа на стойност 10 милиарда долара в партньорство с европейските и канадските космически агенции, го приветства като първа обсерватория за космически науки през следващото десетилетие.

Очаква се телескопът да даде на човечеството първи поглед върху създаването на вселената ни още от образуването на най-ранните галактики. Като заместител на телескопа Хъбъл, Уеб ще може да види Космоса 100 милиона години след Големия взрив - теоретичната точка на създаване на Вселената преди 13,8 милиарда години.

За сравнение, Хъбъл можеше да види само около 400 милиона години след Големия взрив.

Астрономите също искат да използват Уеб и за изследване на свръхмасивни черни дупки, за които се смята, че заемат центровете на далечни галактики. Учените ще работят за картографиране на тъмната материя около галактиките, за да разкрият повече за мистериозната субстанция, за която се смята, че съставлява по-голямата част от Вселената.

Може ли телескопът да намери извънземни?

Космическата обсерватория също ще проучи дали планети извън нашата собствена слънчева система може да са подходящи за живот. Камерите на телескопа ще правят снимки на други планети, за да търсят наличието на вода и други следи от живот в атмосферата.

Проф. Мартин Барстоу, който е помогнал за разработването на телескопа, уверява, че той може да разкрие съществуването на извънземни форми на живот в космоса. „Ще научим за произхода на Вселената и как е възникнал животът и вероятно, въпреки че не можем да гарантираме, ще намерим и следи от друг живот в нашата галактика“. Той описа изстрелването на телескопа като "началото на нова ера в астрономията".

Кръстен на шефа на НАСА, Уеб е около 100 пъти по-чувствителен от Хъбъл. Докато Хъбъл работеше основно на оптични и ултравиолетови дължини на вълната, Уеб ще може да види космоса в инфрачервения спектър, надничайки през облаци газ и прах, където се раждат звездите. Основното „око“ на новия телескоп има много по-голяма площ за събиране на светлина, която му позволява да наблюдава обекти на по-големи разстояния.

Телескопът ще прекара още един месец в Космоса, за да достигне целта си в слънчева орбита - на около 1 милион мили от Земята и около четири пъти по-далеч от Луната. Специалният орбитален път на устройството ще го поддържа постоянно във връзка със Земята спрямо траекторията му около слънцето.

След около шест месеца калибриране на огледалата и инструментите на телескопа, работата му ще се управлява от Научния институт за космически телескопи в Балтимор, САЩ./БГНЕС