„Има такъв народ” започва консултации с всички без ГЕРБ

„Има такъв народ“ ще покани на разговори за обсъждане на проектокабинета всички останали парламентарно представени партии и коалиции, без ГЕРБ-СДС, потвърдиха пред медиите двамата депутатите Станислав Балабанов и Филип Станев, предаде репортер на БГНЕС.

Партията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, която спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори и първа ще получи мандат за съставяне на кабинет, е поканила на разговори както т. нар. партии на протеста – „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, така и политическите сили, определяни от тях за партии на статуквото – БСП и ДПС. Единствено покана няма да получат от ГЕРБ-СДС, а причината е, че диалогът с тях бил невъзможен.

„Срещите ще се проведат тук, в сградата на Народното събрание. Скоро ще излязат и часовете, ще изпратим писма до всички политически партии с покана. Предполагам, че в следващите няколко дни ще се проведат срещите. Важно е те да са публични, а не задкулисни“, коментира Станислав Балабанов от ИТН.

На въпрос защо е решено покана да бъде адресирана и до ДПС, Балабанов отговори: „Ще бъдем достатъчно демократични в действията си. Това е смисълът на нашата работа тук. За това ще изпратим покани до всички, може и да не приемат“.

„Чистата математика от конфигурацията на партиите на протеста сочи, че броят депутати е недостатъчен, нямат 121. В крайна сметка, в името на желанието на гражданите за стабилност, се налага да се проведат тези консултации, тъй като този кабинет няма как да се състои“, допълни колегата ми Филип Станев. /БГНЕС