Иманяр откри древни оръжия, датиращи от времето на Римската империя

Иманяр е открил съкровище от древни оръжия, които вероятно са били използвани от варварските племена по времето на Римската империя, съобщи Newsweek.


"Случайното откритие" е направено в гориста местност близо до град Хрубешов в Югоизточна Полша, съобщи Люблинският военен консерватор на паметници на културата.

Съкровището включва няколко железни артефакта, включително девет върхове на копия, две бойни брадви и дърводелска брадва, както и три предмета, които все още не са идентифицирани.

Матеуш Филипович, е намерил всички предмети, скрити на едно и също място - в блатиста местност.

"Първоначално поради много силната корозия, покриваща метала, допълнително примесен с пясък и кал, беше трудно да се определи какви са тези предмети", твърди консерваторът на паметници.

"Тези обстоятелства доведоха до откриването първоначално на един обект на повърхността, а малко по-късно и на друг. Няколко килограма безформено, кално, корозирало желязо бяха безопасно опаковани и изнесени от гората с намерението да бъдат почистени и да се определи естеството на находката. Бързо се оказа, че това несъмнено е археологическа находка", се казва в съобщението.

Находката е изпратена в музея "Станислав Сташич" в Хрубешов, където археолози извършват предварителен анализ на артефактите. Предварителната хипотеза сочи, че оръжията най-вероятно са били използвани от варварски племена по времето на Римската империя.

Възможно е тези воини да са принадлежали към пшеворската култура, датираща от III в. пр.н.е. до V в. от н.е., или към готите - германски народ, изиграл значителна роля в падането на Западната римска империя.

Броят на намерените артефакти, тяхното естество, начинът на депониране и състоянието на запазеност показват, че те не са били част от погребение или гробище на това място. По време на теренното проучване на обекта не бяха открити кости или фрагменти от керамика, което би могло да се очаква в гробна яма.

Вместо това доказателствата сочат, че някой умишлено е събрал тези предмети, опаковал ги е в торба и след това ги е изхвърлил в блатото.

Артефактите сега се съхраняват в музея, който предприема мерки за тяхното запазване.

Изследователите планират да посетят отново мястото, където са намерени артефактите, през пролетта при по-благоприятни метеорологични условия с надеждата да разкрият повече информация за това откритие./БГНЕС