Името на Жискар д’Естен се добавя към това на Музея Орсе

Един от водещите музеи в Париж, Музеят Орсе, скоро ще носи името на бившия президент Валери Жискар д'Естен, който е ръководил създаването му, съобщи френското правителство.

Трансформацията на бившата железопътна гара Орсе в галерия, известна със своите импресионистични и пост-импресионистични колекции, продължи при трима президенти между 60-те и 80-те години.

Жорж Помпиду (1969-1974) спаси станцията на брега на Сена от разрушаване, като й даде статут на културно наследство и очерта планове за музей.

Но "решителната работа и ангажираност" на неговия наследник Жискар д’Естен прокара проекта, се казва в изявление на министерството на културата.

Музеят е окончателно открит през декември 1986 г. от президента Франсоа Митеран.

Министърът на културата Розлин Башло описа Жискар д’Естен като „човек на културата, запален по изкуствата и литературата от 19-ти век“. Официалното име вече ще бъде "Les Musees D'Orsay et de l'Orangerie Valery Giscard d'Estaing", тъй като институцията включва и близкия музей Orangerie, в който се съхраняват някои от най-известните картини на Клод Моне.

Франция обича да кръщава институциите си на минали президенти: Центърът Помпиду е най-престижният музей на модерното изкуство във Франция, докато Националната библиотека е посветена на Митеран. /БГНЕС