Имигрантите правят Америка по-силна и по-богата

Съвременните нации не могат - нито от практическа, нито от политическа гледна точка - да имат отворени граници, които позволяват на всеки, който реши да имигрира.


Добрата новина е, че Америка няма отворени граници и няма значителна фракция в нашата политика, която да твърди, че трябва да имаме такива. Всъщност законната имиграция в САЩ е доста трудна.

Лошата новина е, че трудно прилагаме правилата за имиграция, главно защото съответните държавни агенции не разполагат с достатъчно ресурси. А в момента причината да не разполагат с тези ресурси е, че много републиканци в Конгреса, докато говорят за криза по границата, изглежда са решени да откажат нужното финансиране.

Тяхната позиция се основава на изключителен политически цинизъм и те дори не се опитват да го скрият: Доналд Тръмп се намеси заедно с републиканците, за да блокира всяка сделка за имиграцията, защото вярва, че хаосът по границата ще помогне на предизборните му перспективи.

Макар че явният саботаж обяснява сегашната безизходица в областта на имиграцията, зад нея се крие и нещо друго: Тръмп и хората около него са дълбоко враждебни към имиграцията като цяло.

Отчасти това е ксенофобия, ако не и откровен расизъм. Ако многократно заявявате, както Тръмп, че имигрантите "тровят кръвта на нашата страна", всъщност не ви интересува дали са дошли тук законно, а само казвате, че това, което има значение, е дали са бели.

Но не е само това. Хората, близки до Тръмп, имат възглед за икономиката с нулева стойност, според който всяко работно място, заето от някой, роден извън Съединените щати, е работно място, отнето от някой, роден тук.


Още през 2020 г. Стивън Милър, един от архитектите на имиграционната политика на Тръмп, заяви пред поддръжниците му, че една от целите е да се "затвори кранчето на новата имигрантска работна ръка". Забележително е, че Тръмп издаде изпълнителна заповед, предназначена да откаже визи на висококвалифицирани чужденци, много от които работят в технологичния сектор. Милър и неговият шеф очевидно вярваха, че това ще означава повече работни места за американците, докато в действителност това щеше да подкопае американската конкурентоспособност в областта на напредналите технологии.

Ето защо сега е подходящ момент да отбележим, че негативните възгледи за икономиката на имиграцията са погрешни. Работниците, родени в чужбина, далеч не отнемат работни места, а играят ключова роля за неотдавнашния успех на Америка, която съчетава бърз растеж с бърз спад на инфлацията. И родените в чужбина работници ще бъдат от решаващо значение в усилията за справяне с по-дългосрочните проблеми на нашата страна.

За този скорошен успех: Отне известно време, но много наблюдатели най-накрая признават, че Съединените щати са се справили изключително добре с възстановяването от последиците от пандемията с COVID-19. Инфлацията в голяма част от света изчезва, но Съединените щати се отличават със способността си да съчетават дефлацията с енергичен икономически растеж. Един от ключовите фактори за тези резултати е бързото нарастване на работната сила в САЩ, която се е увеличила с 2,9 милиона души от навечерието на пандемията преди четири години.

Каква част от този ръст се дължи на родените в чужбина работници? Почти цялата. През последните четири години родената в страната работна сила леко намаля, което отразява застаряването на населението, докато ние добавихме 3 милиона родени в чужбина работници.

Дали тези работници, родени в чужбина, са отнели работни места на американците - по-специално на родените в страната? Не. В началото на 2024 г. в Америка има пълна заетост, като потребителите, които казват, че работните места са "много", са почти 5:1 повече от тези, които казват, че работните места са "трудни за намиране". Средното ниво на безработица сред родените в страната работници е малко под 3,7 % през 2023 г., което е най-ниското ниво, откакто правителството е започнало да събира данни.

Всъщност твърдя, че притокът на работници от чужбина е помогнал на родените в страната. Съществува обширна научна литература за икономическото въздействие на имиграцията, в която постоянно липсва често прогнозираното отрицателно въздействие върху заетостта и заплатите. Напротив, работниците имигранти често се оказват допълващи се към родените в страната работници, като внасят различни умения, които на практика помагат да се избегнат пречките в предлагането и позволяват по-бързото създаване на работни места. В Силициевата долина например се наемат много инженери, родени в чужбина, защото те внасят нещо допълнително; същото важи и за работниците в много по-малко престижни професии.


И вероятно работниците имигранти са били особено важни през последните няколко години, когато икономиката се бори да преодолее смущенията, причинени от пандемията.

Работниците, родени в чужбина, са от решаващо значение за фискалното бъдеще на Америка. Най-общо казано, федералното правителство е система, която събира данъци от зрелите хора в трудоспособна възраст и изразходва голяма част от постъпленията за програми, които помагат на възрастните хора, като Medicare и Social Security. Ако прекъснем притока на имигранти, които в голямата си част са пълнолетни лица в трудоспособна възраст, нашата система ще стане много по-неустойчива.

Така че, въпреки че бъркотията по границата трябва да бъде поправена - и би могла да бъде поправена, ако републиканците помогнат за решаването на проблема, вместо да го използват за политическа изгода - не позволявайте тази бъркотия да затъмни по-широката реалност, че имиграцията е един от големите източници на сила и просперитет на Америка. /БГНЕС

------------------------------------------------------

Пол Кругман, „Ню Йорк Таймс“