Имотният пазар в България се настройва към дигитализация

Професионалният имотен пазар в България се настройва към дигитализация заради обявеното извънредно положение на 13 март. Ще отнеме време, в което агенциите и брокерите да се научат с новите технологии, а клиентите да се адаптират. Това коментира в интервю за БГНЕС заместник-председателят на национално движение Недвижими имоти Ирена Перфанова.

„Това е от гледна точка дали могат да се правят огледи. От гледна точка на интереса, прави ми впечатление, че продължава да съществува от страна на клиентите, макар и не в онова темпо, което беше преди възникналата криза“, отбеляза заместник-председателят.

В София продължава интересът към новото строителство от предимно млади семейства, които имат жилищна нужда и планират да купуват имот с кредит. „Надяваме се банките да имат една добра политика оттук нататък, за да застанат и зад строителните предприемачи, и зад младите хора, които търсят нова среда“, заяви Перфанова.

Определено раздвижване има при наемния пазар – особено при наемите на офиси. Някои компании излизат от големите бизнес сгради и се насочват в по-малки площи, където са по-малки разходите.

„В очакване сме да има някаква промяна в имотния пазар, колко би продължил процесът на промяната и в каква посока и сегменти, в кои квартали и населени места – всичко това зависи колко ще продължи етапът, в който се намираме на изолация. Промяната ще зависи още от предприетите държавни мерки и политиките на банките и на ЕС като цяло“, коментира Перфанова относно бъдещето на сектора.

Извънредното положение ще създаде нови ниши на пазара, в която се търсят иновативната и технологичната среда, в която се комбинират живеене и бизнес, включително търсене на малко повече природа и спокойствие. „Смятаме, че променената среда ще доведе до завръщане на много млади специалисти от чужбина, някои по-трайно при условие, че технологиите позволяват да се извършва бизнес от разстояние и много от услугите, че бъдат аутсорсвани, включително през граница. Това може да раздвижи още жилищният пазар на наемите“, прогнозира Ирена Перфанова.

Имотният пазар е изключително консервативен и период от 2 седмици, откакто България е в извънредно положение, е твърде малко, за да се каже дали се наблюдава съществено изменение в цената на квадратен метър жилищна площ. Това коментира в интервю за БГНЕС Милена Богданова, която е главен редактор на сайта Имот.бг. „Предполагам, че трябва да се изчака поне около месец-месец и половина, за да може продавачите и купувачите да се ориентират по-добре в обстановката. Към момента цените са стабилни, огледи по понятни причини не се извършват“, каза тя.

Богданова също забелязва, че някои от колегите успешно правят виртуални огледи. По отношение на цените няма някаква съществена промяна в цената на квадратен метър – над 1100 евро средна цена в центъра на София. В скъпите квартали като ж.к. „Иван Вазов“, около Докторската градина в района на ул. „Оборище“ цените са около 1400-1500 евро/кв.м.

“Въпросът не е толкова до цените, а в това каква ще бъде интензивността на търсене и предлагане след месец и половина“, отбелязва Богданова. Според нея в търсенето и в предлагането ще има лек спад. „Част от собствениците ще искат да изчакат, за да видят накъде ще тръгнат цените. Така, че юли и август ще бъдат доста интересни за пазара и ще има някаква тенденция, която ще се очертая. Ще бъде видима в началото на есента“, прогнозира тя. /БГНЕС