Император Нарухито откри Параолимпийските игри в Токио

На официална церемония на Олимпийския стадион в Токио Параолимпийските игри бяха открити от японския император Нарухито. Пред почти празни трибуни заради вълната от коронавирус в страната, състезатели от 162 страни участваха в парада на атлетите пред погледа на японския олимпийски министър Сейко Хашимото, президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и президента на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс. Сред официалните гости бе и съпругът на вицепрезидента на САЩ Камала Харис - Дъг Емхоф.

На Параолимпийските игри, които ще продължат до 5 септември, участие ще вземат общо 4 537 спортисти, които ще премерят сили в 539 дисциплини в 22 спорта, а своя дебют в програмата ще направят бадминтонът и таекуондото. България ще бъде представена в Токио от четирима състезатели - лекоатлетите Ружди Ружди, Християн Стоянов и Фатме Исмали, както и стрелкинята Милена Тодорова. От своя страна домакините от Япония са сформирали най-голямата параолимпийска делегация в историята, която наброява 254 спортисти.

Стартът на Параолимпийските игри в тежък момент за Япония в битката с коронавируса, като през последните две седмици страната регистрира над 25 хиляди новозаразени на ден, макар и броят на починалите да остава сравнително малък. Едва около 40 процента от населението на страната е напълно ваксинирано, а към момента Токио и още 12 региона в Япония са обявили бедствено положение.

Параолимпийците и техните треньори, по подобие на участниците в Олимпиадата в края на юли и началото на август, ще бъдат тествани за ковид ежедневно, ще бъдат задължени да носят маски, а движението им ще бъде ограничено. /БГНЕС