Имплант помогна на мъж с Паркинсон да ходи нормално

Мъж с напреднала форма на болестта на Паркинсон е успял да върне способността си да ходи със специален имплант, който стимулира нервите в гръбначния му стълб, съобщава Би Би Си.


63-годишният Марк Готие от френския град Бордо е първият човек, изпробвал устройството. Той споделя, че то му е дало втори шанс в живота.

Сега мъжът може да върви с километри, докато преди това често е бил прикован вкъщи и е падал по няколко пъти на ден.

Лекуващият го лекарски екип описва постижението в списание Nature Medicine.

Преди имплантацията преодоляването на стъпала или влизането в асансьор са представлявали допълнителни проблеми за Марк.

Изглежда, че лечението е прекратило проблемите, с които Марк и много пациенти с Паркинсон се борят - и сега, когато устройството е включено, походката му изглежда почти нормална.

Марк каза: „Влизането в асансьор... звучи просто. За мен преди беше невъзможно. Сега нямам никакъв проблем. Включвам стимулацията сутрин и я изключвам вечер. Това ми позволява да ходя по-добре и да се стабилизирам. В момента вече дори не се страхувам от стълбите. Всяка неделя ходя до езерото и изминавам около 6 км. Невероятно е“.

Когато устройството е включено, Марк усеща „леко изтръпване“, но не се притеснява от него.

Как работи

Стимулаторът се поставя в лумбалната област на гръбначния мозък, който изпраща съобщения до мускулите на краката.

Марк все още има контрол - мозъкът му дава инструкциите - но епидуралният имплант добавя електрически сигнали за по-плавен краен резултат.

Той е свързан с малък импулсен генератор със собствено захранване, имплантиран под кожата на корема на Марк.

След операцията за поставяне на устройството Марк има седмици на рехабилитация, за да го програмира, като използва сензори за обратна връзка на краката и обувките си.

Неврохирургът Жоселин Блох, който монтира устройството на Марк преди почти две години, заяви, че технологията и процедурата са подобни на тези, които от много години помагат на някои пациенти с гръбначни травми, но това е първият случай на болестта на Паркинсон, въпреки че други екипи проучват различни техники.

„Впечатляващо е да се види как чрез целенасочено електростимулиране на гръбначния мозък, по същия начин, както при параплегичните пациенти, можем да коригираме нарушенията в ходенето, причинени от болестта на Паркинсон“, каза тя.

Едуардо Мартин Моро, експерт от компанията NeuroRestore, която изработва импланта, първоначално тестван върху животни, заяви, че Марк е пионер: „Той беше много смел да бъде първият“, каза Моро. „Бяхме изключително щастливи да видим как това може да донесе толкова много ползи на някого“.

Стимулиране на мозъка

Работата е резултат от сътрудничеството между Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана, болницата и университета в града, Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания и университета в Бордо.

Един от членовете на екипа, професор Грегоар Куртен, заяви, че е необходима допълнителна работа, за да се провери дали това може да помогне на други пациенти с Паркинсон.

„Това е само един участник и ние не знаем дали всички хора с болестта на Паркинсон ще реагират на терапията“, каза той.

Сега екипът ще изпробва устройството при още шестима пациенти с Паркинсон, като използва финансиране от фондация „Майкъл Джей Фокс“.

При някои от тях вместо това може да се използва мозъчен имплант - дълбока мозъчна стимулация. Но медицинският екип заяви на брифинг за пресата, че това не е било опция за Марк, който вече е имал по-стар мозъчен имплант, който трудно би могъл да бъде заменен.

Лечението не е излекуване - Паркинсон е прогресивно заболяване, което се влошава с времето.

Болните имат твърде малко количество от химикала допамин в мозъка си, тъй като някои от нервните клетки, които го произвеждат, са спрели да работят.

Симптомите включват:

неволно треперене на части от тялото.

бавно движение

сковани и нееластични мускули

Дейвид Декстър, директор на изследователската дейност на болните от Паркинсон във Великобритания, заяви: „Това е доста инвазивна процедура, но може да се превърне в революционна технология, която да помогне за възстановяване на движението при хора с напреднал Паркинсон, при които лекарствата вече не действат добре.

„Изследването все още е на много ранен етап и се нуждае от още много разработки и тестове, преди да може да бъде предоставено на хората с Паркинсон. Въпреки това това е значителна и вълнуваща стъпка напред и се надяваме това изследване да напредне бързо“. /БГНЕС