Имран Хан: Противопоставянето на американската политика доведе до свалянето ми от власт

В ексклузивно интервю бившият пакистански министър-председател Имран Хан разговаря с „Нюзуик“ за зловещия път, по който върви страната, която някога е ръководил, за задълбочаващите се правни проблеми и за ролята, която според него са изиграли Съединените щати при свалянето му от власт преди повече от година.

Тъй като ядрената държава с население от близо 250 милиона души е затънала в икономически и политически сътресения, противоречивите разкази за сагата на Хан заплашват да избутат Пакистан на ръба.

„Нюзуик“ за втори път интервюира крикет звездата, превърнал се в политик, който оглавява партията PTI, след като разговаря с него през септември 2021 г. по време на премиерския му мандат. През април следващата година той се сблъска с вот на недоверие, който го изтласка от властта, което беше последвано от множество обвинения, повдигнати срещу него при управлението на настоящия министър-председател Шахбаз Шариф.

Днес Хан до голяма степен е затворен в резиденцията си в Лахор, докато е пуснат под гаранция от поредните съдебни заседания по обвинения, вариращи от корупция до тероризъм и дори убийство. Относно всички случаи той твърди, че е невинен, и обвинява администрацията на Шариф, заедно с влиятелните въоръжени сили, че провеждат съгласувана кампания за заглушаването му, тъй като през октомври предстоят избори.

Хан твърди, че заговорът е започнал, докато е бил на поста си, тъй като според него политическите сили в Пакистан са повлияли на Вашингтон да представи Хан като враг на САЩ. Макар да отхвърля тази характеристика на възгледите си, той обвинява Запада в двойни стандарти и защитава собствената си политика на необвързаност в международните отношения, дори и да смята, че в крайна сметка тя е помогнала за отстраняването му от поста и за началото на дълъг, нарастващ списък от проблеми.

„Това, от което Пакистан отчаяно се нуждае, е стабилност. За да има стабилност, Пакистан трябва да остане извън всякакви конфликти. Защото войната срещу тероризма, към която се присъедини Пакистан - на която, между другото, се противопоставих - беше нелепа, както и да се присъединим към войната срещу тероризма на САЩ, само защото през 80-те години бяхме обучили муджахидините да се борят със Съветския съюз. Борбата с тях се смяташе за джихад и джихадът се възхваляваше, а ние обучавахме хора на джихад, за да водят партизанска война срещу Съветския съюз“, каза Хан.

По думите му в тази война срещу тероризма са загинали 80 000 пакистанци. И над 100 милиарда долара са били загубени за икономиката, защото в цялата страна са се извършвали самоубийствени атентати, бомбени нападения.

„Така че по онова време се противопоставих на това. И мисля, че това също можеше да се счита за антиамериканско. Защото по някаква причина, ако не си съгласен с външната политика на САЩ, ставаш антиамериканец“, убеден е Имран Хан.

„Населението ни вече е почти 250 милиона души, от които над 100 милиона са уязвими, 50 милиона са под прага на бедността. Това, от което Пакистан се нуждае, е стабилност, търговия със съседите, мир в Афганистан, за да може да се търгува с централноазиатските държави, които могат да стигнат през Пакистан до Индийския океан“, каза още бившият премиер.

Според него сега страната е изправена пред това или да проведе свободни и честни избори и да върви към демокрация, върховенство на закона и силни демократични институции, или да се насочи към това, към което се е насочила в момента, което по същество е тоталитарна държава. „Сега се насочваме към онези тъмни векове на военно положение, в които няма основни права“, заключи той. /БГНЕС