Имунолог разсейва митове за антителата

В какви случаи е необходимо да се измери броят на антителата и дали този показател е важен за защита срещу коронавирусна инфекция, каза за радио “Спутник“ Владислав Жемчугов, доктор на медицинските науки, имунолог, специалист по особено опасни инфекции, съобщава РИА Новости.

Според него, определено няма смисъл да се открива титърът на антителата към SARS-CoV-2 в организма веднага след ваксинация или заболяване.

„След ваксинацията изобщо няма смисъл да се измерва титърът на антителата, така или иначе няма да повлияе по никакъв начин, има имунен отговор, все още има защита и не може да се засили по никакъв начин“, каза имунологът.

В този случай количествените показатели, свързани с антителата, не дават представа за степента на защита на организма, обясни той. След като се появят антителата, това означава, че се е формирал имунният отговор. В крайна сметка имунната система се състои от много компоненти, има хиляди от тях и съотношението между тях е много индивидуално за всеки човек, добави Владислав Жемчугов.

Количеството антитела, произведени в организма след ваксинация или след заболяване, неизбежно намалява с времето. Въпреки това човекът все още остава под закрила, сигурен е имунологът.

Според Владислав Жемчугов няма да навреди да се измери количеството на антителата, ако човек планира да бъде ваксиниран след заболяване. Ако човек е имал COVID-19 преди не повече от шест месеца, можете да видите какъв е титърът на антителата.

"Ако има антитела и човек знае, че е болен в рамките на шест месеца, тогава ваксинацията не е необходима", каза имунологът.

Когато се оценява количеството антитела, е необходимо да се вземат предвид особеностите на тестовите системи, каза той. В днешно време се използват доста видове от тях, като се започне от хроматографски, като тестове за бременност и завърши със строги количествени тестове за отделни антигени.

Ако човек е бил болен преди около година и неговият титър на антителата е нисък, тогава може да се извърши единична ваксинация, посъветва Владислав Жемчугов.

"Ако има антитела, т.е. човек е болен, препоръчително е да се ваксинира веднъж, но ако човек вярва, че има малко антитела и се притеснява от това. Еднократна ваксинация с всяка ваксина ще бъде достатъчна, за да активира клетъчната спомен. Това е, ако човек е бил болен преди около година. ", това мнение изрази Владислав Жемчугов в интервю за радио „Спутнк“. / БГНЕС