Инцидент с вертолет на иранския президент

Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан е "застрашен".

След твърдо приземяване на хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, с който е бил и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, животът им е "застрашен". Инцидентът е станал в провинция Източен Азербайджан. Това каза неназован ирански служител, цитиран от ТАСС. 

„Все още се надяваме, но съобщенията от мястото за кацане на вертолета, са много тревожни“, каза служителят. Съобщенията гласяха още, че вертолетът не просто се е приземил твърдо, а е катастрофирал и направо се е разбил.

Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери нареди използването на всички сили на армията, Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) и полицията за търсене на хеликоптера, превозващ президента Ебрахим Раиси. „Всички възможности и средства на армията на Ислямската република, IRGC и полицията трябва да бъдат използвани за извършване на издирвателни и спасителни операции в района, където хеликоптерът на президента и неговите спътници се разбиха“, цитиран е Багери от иранския телевизионен канал IRIB.

Първоначалните съобщенията за случая бяха крайно противоречиви и неясни. Хеликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси е извършил „твърдо кацане“ в неделя, съобщи иранската държавна телевизия, без да предостави повече подробности. Инцидентът е станал близо до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран. Според някои местни медии външният министър Хосейн Амир-Абдолахян и местни служители са пътували в същия вертолет. Съобщаваше се също, че кортежът от президентски вертолети са били три, като два от тях благополучно са стигнали до крайния си пункт, в тях е имало министри и официални лица.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан по-рано днес, за да открие язовир на река Арас заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Това е третият язовир, който двете страни построиха на река Арас.

Държавните медии съобщи, че спасителите се опитват да достигнат до мястото, но са били възпрепятствани от лошите метеорологични условия в района. Съобщава се за силен дъжд и вятър.

По-късно агенция Мехр съобщи, че с президента всичко е наред и той пътува с кортеж от коли. Но не след дълго агенция отстрани това свое съобщение.

На свой ред държавната агенция ИРНА уточни, че вертолетът с Раиси се е приземил твърдо до град Верзеган близо до иранско-азербайджанската граница. Вътрешният министър потвърди инцидента, а също че спасителите все още не са стигнали до мястото на инцидента.

В съобщение на Telegram-канала на държавната телевизия Press TV се казваше, че хора от обкръжението на иранския президент Ибрахим Раиси са се свързали с командния център след инцидента, което дава надежда, че няма загинали при злополуката.

В 16:53 българско време агенция ИРНА съобщи, че спасители са пристигнали в района на инцидента и са започнали издирване, в операцията участват 16 отряда, но провеждането й е затруднено от мъгла и терен. Към района е изпратен и хеликоптер със спасители, но той не е успял да кацне поради метеорологичните условия и е бил принуден да се върне.

Малко след това дойде и съобщението за застрашения живот на президента и спътниците му.

Вицепрезидент на страната Мохсен Мансури заедно с няколко представители на правителството е отправили към град Тебриз, административен център на иранската провинция Източен Азербайджан .

В Иран летят различни хеликоптери, но международните санкции затрудняват набавянето на части за тях. Военновъздушният му флот също до голяма степен датира отпреди Ислямската революция от 1979 г.

63-годишният Раиси е президент на Ислямската република от юни 2021 година. Той е привърженик на твърдата линия и преди това е ръководил съдебната система на страната. Той е смятан за протеже на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори предполагат, че би могъл да замени 85-годишния лидер след неговата смърт или оттегляне от поста.

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. - вот, на който беше отчетена най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република.

Раиси е санкциониран от САЩ, отчасти заради участието му в предполагаемата масова екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 г. в края на Ирано-иракската война.

Твърди се, че при управлението на Раиси Иран обогатява уран почти до нива, подходящи за оръжия за масово унищожение, и възпрепятства международните инспекции.

Иран също така въоръжи Русия във войната ѝ срещу Украйна, както и предприе масирана атака с дронове и ракети срещу Израел по време на войната му срещу ивицата Газа.

Иран продължава да въоръжава и марионетни групировки в Близкия изток, като йеменските бунтовници хути и ливанската „Хизбула“. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания