Индия изнемогва под натиска на COVID-19

Индийската столица Ню Делхи в неделя удължи заключването си, тъй като кризата в страната с коронавируса нарасна с рекордно високи инфекции и смъртни случаи, съобщи АФП.

Огромната нация от 1,3 милиарда души регистрира 349 691 нови случая и 2767 смъртни случая - най-високите от началото на пандемията.

Северният мегаполис - дом за 20 милиона души и най-силно пострадалият в Индия - наложи едноседмично заключване в понеделник, тъй като болничните легла и запасите от кислород свършиха.

"Решихме да удължим блокирането с една седмица", заяви главният министър на Ню Делхи Арвинд Кейривал във видео изявление. "Хаосът на короната (вирус) продължава и няма почивка. Всички са за удължаване на заключването." Съобщението дойде, когато здравната система се бори да се справи с огромния скок в случаите, има съобщения за претоварени болници, остър недостиг на кислород и лекарства и семейства на пациенти молят за помощ в социалните медии. Нараства критиката към правителството заради твърденията, че то е хванато неподготвено преди вълната.

В неделя Tуитър потвърди, че е изтеглил десетки туитове, критични към разгръщащата се криза по искане на индийското правителство.

Гигантът в социалните медии заяви, че туитовете са блокирани в Индия след искане от Ню Делхи, месеци след като бяха предприети подобни действия срещу коментари, критикуващи новите правителствени закони за земеделието, предизвикали бурни протести.

Някои туитове включват забележки, включително от регионалните депутати от опозицията, за претоварената система на здравеопазване, при която пациентите умират от недостиг на кислород.

„Когато получим валидно законно искане, ние го преглеждаме както според правилата на Tуитър, така и според местното законодателство“, се казва в изявление на социалната мрежа. „Ако съдържанието нарушава правилата на Tуитър, съдържанието ще бъде премахнато от услугата. Ако се установи, че е незаконно в определена юрисдикция, но не в нарушение на правилата на Tуитър, можем да откажем достъп до съдържанието само в Индия.“

През последните седем дни Индия е регистрирала над два милиона случая - ръст от 58 процента в сравнение с предходната седмица, сочат данните, събрани от Франс прес.

Други индийски градове под блокировки, нощен полицейски час или други ограничения, за да се опитат да ограничат разпространението на вируса, включват финансовия център Мумбай.

Правителството засили усилията си да осигури доставки на кислород чрез специални влакове и въздушни превози на контейнери от други страни./БГНЕС

Тагове: