Индия забрани износа на пшеница

Индия забрани износа на пшеница, това решение влиза в сила незабавно. Това съобщиха в събота от Главно управление на външната търговия на Министерството на търговията и промишлеността, цитирано от местни и чуждестранни медии.

„Това решение беше взето като част от мерки за контрол на ръста на вътрешните цени..., предвид внезапния скок на световните цени на пшеницата, причинен от много фактори“, се казва в изявление на министерството. Той разрешава превози на зърнени култури, за които са издадени неотменими акредитиви до 13 май.

Друго изключение е износът на пшеница със санкцията на индийското правителство за задоволяване на нуждите на други държави по искане на техните власти. През март Индия обяви намерението си да предприеме стъпки в близко бъдеще, за да стане водещ световен износител на пшеница. Въпреки това, поради редица причини, включително поради силната жега в районите, където се отглежда тази зърнена култура, републиката сега се страхува от недостиг на тази култура на вътрешния пазар. /БГНЕС