Индия с необичаен подход срещу приматите навечерието на срещата на върха на Г-20

Индийските власти, които се подготвят за срещата на върха на Г-20 следващата седмица, са наели екипи от "човекомаймуни" и са издигнали фигури на примати, за да възпрат мародерстващите маймуни да похапват от цветните експозиции, изложени за световните лидери.


Градската управа на Ню Делхи е наела повече от 30 "човекомаймуни", които имитират крясъците и виковете на агресивните маймуни лангур - естествен враг на по-малките примати резус макак, които сеят хаос в зелените правителствени райони на столицата.

"Не можем да премахнем маймуните от естествената им среда, затова сме разположили екип от 30-40 души, които са обучени да плашат маймуните", каза пред АФП Сатиш Упадхяй, заместник-председател на общинския съвет на Ню Делхи.

"Ще разположим по един човек в хотелите, където ще отседнат делегатите, както и на местата, където са забелязани маймуни."

Въпреки че са на почит в хиндуистката държава, маймуните са голяма заплаха. Те често опустошават градини, офиси и покриви на жилища и дори нападат хора за храна.

Откакто Индия пое председателството на Г-20 миналата година, в столичния район Делхи, където живеят около 30 млн. души, се провежда интензивна кампания за облагородяване.

Полицията се е подготвила за почти пълното затваряне на центъра на столицата за срещата на върха на 9-10 септември, като пътищата са блокирани, а бизнесът е обявил тези дни за почивни.

Да промениш мисленето на маймуните?


Но притесненията, че тумби маймуни могат да се нахвърлят пред автомобилите, превозващи президенти и министър-председатели на държавите от Г-20, накараха Съвета да се обърне към Министерството на горите за план.

В опит да се изплашат маймуните са поставени и фигури на лангури в реален размер, които градът ще премести, за да убеди макаците, че са истински.

В продължение на десетилетия по улиците на Делхи патрулираха мъже с обучени лангури, но тази практика бе прекратена, когато съдът постанови, че отглеждането им в плен е жестоко.

В други части на града пазачите използват прашки и пръчки, за да отблъскват животните.

Освен това маймуните бързо се осъзнават - когато поставят пластмасов лангур, който възпроизвежда записани звуци на животните, той издържа само три дни, преди маймуните да го разкъсат на парчета.

Някои хора се питат доколко ефективна ще бъде политиката спрямо маймуните.

Вестник "Таймс ъф Индия" попита в сряда: "Колко фигури от лангур са необходими, за да се промени мисленето на една маймуна?" /БГНЕС