Индия се надява на плазмен нож да освободи 41-те затрупани строители на тунел в Хималаите

Индийските военни доставиха специализирано оборудване в неделя, след като триседмичните усилия за освобождаване на 41 затрупани работници, при които копаенето се извършваше в три посоки, доведе до многократни неуспехи на операцията.

Индийските военновъздушни сили заявиха в неделя, че са "реагирали бързо", тъй като са летели с третия си товар за спасителна операция след частичното срутване на строящия се пътен тунел Силкиара на 12 ноември в хималайския щат Утаракханд. Служители на спасителната служба казаха, че са поискали плазмен нож да бъде докаран до отдалеченото планинско място, след като инженери, прокарали метална тръба хоризонтално през 57 метра скала и бетон, се натъкнаха на метални греди и строителни превозни средства, заровени в земята. Гигантска земнопробивна машина се счупи само на девет метра от пробиването. Плазменото рязане ще бъде използвано за отстраняване на счупения гигантски сондаж и метал, блокиращ хоризонталния маршрут, преди копаенето да продължи на ръка.

Вертикален вал

Дебели метални греди в развалините блокират маршрута и използването на конвенционални оксиацетиленови ножове за почистването им е трудно от вътрешността на затворената тръба, достатъчно широка, за да може човек да пропълзи през нея. Военновъздушните сили казаха, че "критичният" комплект е дошъл от Организацията за отбранителни изследвания и развитие на страната, правителствената изследователска група за отбранителни технологии, без да дава повече подробности.

Главният министър на Утаракханд Пушкар Сингх Дхами каза в събота, че вертикалните сондажи са започнали да копаят 89 метра надолу, рискован маршрут над мъжете в район, който вече е претърпял срутване. Започна работа и от другата страна на пътния тунел, много по-дълъг трети маршрут, който се оценява на около 480 метра. Работниците бяха видени живи за първи път във вторник, надниквайки в обектива на ендоскопска камера, изпратена от спасителите по тънка тръба, през която се доставят въздух, храна, вода и електричество. Дхами каза, че мъжете са в "добро настроение" с телефонна връзка, настроена така, че семействата на хванатите в капан мъже, много от които са работници мигранти от бедни семейства от далечни райони на Индия, могат да говори с тях.

Трудна операция

Усилията са болезнено бавни, усложнени от падащи отломки и повтарящи се повреди на пробивни машини. Надеждите, че екипът е пред пробив в сряда, бяха попарени с изявление на правителството, предупреждаващо за „предизвикателния хималайски терен“. Индраджит Кумар каза пред Times of India, че му „идва да плаче“, когато говори с брат си Вишваджит, който е сред хванатите в капан работници, които се питат защо още са блокирани след съобщения, че „скоро ще излязат“. Сайед Ата Хаснайн, висш служител на спасителната служба и пенсиониран генерал, призова в събота за „търпение“. Предстои много тежка операция, каза той пред репортери. „Когато правите нещо с планини, не можете да предвидите нищо. Тази ситуация е точно като война“, добави той. /БГНЕС