Индийският премиер обяви САЩ за един най-важните партньори в отбраната

САЩ са един от най-важните партньори на Индия в отбраната, заяви индийският премиер Нарендра Моди в реч пред Конгреса на страната. "Днес Индия и Съединените щати работят заедно в космоса и моретата, науката и полупроводниците, стартиращите фирми и устойчивостта, технологиите и търговията, селското стопанство и финансите, изкуството и изкуствен интелект“, подчерта той.


По-рано Моди каза, че Индия и Съединените щати "са преминали към отношения, които включват трансфер на технологии, съвместно разработване и производство" на отбранителна техника.

Ден преди това GE Aerospace, дъщерно дружество на General Electric, обяви подписването на меморандум за разбирателство с индийската Hindustan Aeronautics Limited за производството на двигатели GE Aerospace F414 за реактивни изтребители за индийските ВВС Tejas Mk2. Двигателите GE-F414 се използват в няколко модерни бойни самолета от следващо поколение по света. Тези двигатели понастоящем се използват на двуместните изтребители Boeing F-18 Super Hornet и следващото поколение еднодвигателни бойни самолети Saab JAS 39-Gripen, а също така се интегрират в самолети, произвеждани в Южна Корея.

Редица американски и индийски медии твърдят, че САЩ са се съгласили да прехвърлят около 80% от технологията на двигателя на Индия, безпрецедентен ход, като се има предвид, че Америка поддържа строг контрол върху вътрешните военни технологии и никога в миналото не е предавала толкова важни технологични ноухаута на държави, които не са съюзници на САЩ.

Индия скоро ще стане третата по големина икономика в света, каза още индийският премиер на съвместна сесия на Конгреса на САЩ. " "Когато за първи път посетих САЩ като министър-председател, Индия беше 10-ата по големина икономика в света. Днес Индия е петата по големина икономика. Индия скоро ще стане третата по големина икономика в света. Не само ставаме по-големи, но растем по-бързо. Когато Индия расте, расте и целият свят", каза Моди, който е в САЩ на официално държавно посещение.

„През миналия век, когато Индия спечели свободата, ние съставлявахме една шеста от световното население. Това вдъхнови много други страни да се освободят от колониалното управление. През този век, когато Индия постави еталон за икономически растеж, това ще вдъхнови много други страни да направят същото“, добави той. Речта на министър-председателя на Индия преминава под аплодисментите на американските конгресмени.

Конгресмените приветстваха премиера на Индия с аплодисменти и викове „Моди“. В заседателната зала Моди тръгна по пътеката, поздравявайки членовете на Конгреса и дори прегръщайки някои от тях. Преди началото на речта Моди каза, че за него е чест да говори пред Конгреса за втори път. Преди това министър-председателят на Индия се обърна към американски конгресмени през 2016 година.

САЩ и Индия се споразумяха да прекратят шест спора в Световната търговска организация (СТО), съобщиха американските власти след среща между лидерите на страните. Индия също така „се съгласи да премахне ответните мита“ върху определени американски продукти като нахут, леща и бадеми, добави в изявление офисът на търговския представител на САЩ. Съобщението дойде по време на посещението на индийския премиер Нарендра Моди в САЩ, като двете страни постигнаха също големи сделки за двигатели за бойни самолети, инвестиции в полупроводници и космическо сътрудничество.

Тарифите на Индия бяха отговор на мерките на САЩ върху стоманата и алуминия, „тези намаления на митата ще възстановят и разширят пазарните възможности за американските земеделски производители“. „Днешното споразумение представлява кулминацията на засилен двустранен ангажимент през последните две години“, каза ръководителката на офиса на САЩ Катрин Тай.

От шестте спора в СТО три бяха инициирани от САЩ, а другите три от Индия. Те включваха мерки за слънчевите клетки и слънчевите модули, сектора на възобновяемата енергия, както и мерки за продуктите от стомана и алуминий.

Междувременно съвместна подкрепа за териториалната цялост на Украйна изразиха американският президент Джо Байдън и гостуващият в САЩ индийски премиер Нарендра Моди, който отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия. В съвместно изявление двамата лидери „призоваха за зачитане на международното право, принципите на Хартата на ООН и териториалната цялост и суверенитет“.

Едно от основните очаквания от държавното посещение на Моди в САЩ е сключването на мащабна сделка за производство на двигатели за изтребители в Индия, както и сделка за закупуване на американски дронове.

Между другото срещата в Белия дом домакинът обърка длъжността на госта. „Господин президент. Господин президент…Господин министър-председател, току-що ви понижих в длъжност. Благодаря, че дойдохте, добре дошли в Беля дом“, каза домакинът, откривайки срещата с Моди. /БГНЕС, АФП