Индонезия забранява износа на палмово масло

Властите в Индонезия забраняват износа на палмово масло в опит да намалят цените на продуктите в страната. Вследствие на войната в Украйна ядките, маслото и олиото, произвеждани за вътрешния и международните пазари, поскъпнаха драстично, предаде Ройтерс.

Забраната влиза в сила на 28 април.

Индия е най-големият вносител на палмово масло от Индонезия, - годишно внася около 13-13,5 милиона тона хранителни масла всяка година, от които около 8-8,5 милиона тона (около 63 процента) е палмово масло. Останалите доставки са от съседна Марайзия.

Според експерти ако спрат месечните доставки на около 300 000-325 000 тона палмово масло, това ще доведе до рязък скок на цените на ядливото масло, които вече са нараснали заради руската инвазия в Украйна.

„Още след кризата Русия-Украйна, доставките на слънчогледово олио в Индия намаляха от 200 000-250 000 на месец до по-малко от 100 000 тона на месец, което предизвика рязък скок в цените. Освен това, ако сега Индонезия реши да спре износа на палмово масло, това ще ни създаде сериозни проблеми“, предупреди Б. В. Мехта, генерален директор на Асоциацията на извличащите разтворители в Индия (SEA).

Мехта каза, че Индия трябва незабавно да активира дипломатическите си канали, за да предотврати тази катастрофа.

Цената на суровото палмово масло в Мумбай до 14 април вече е с 51% по-висока в сравнение с периода отпреди година според последните търговски данни.

„Забраната ще засегне не само нас, но и всяка друга страна в света, която зависи от Индонезия за палмово масло“, каза Мехта.

Годишно светът консумира около 240 милиона тона хранителни масла, от които почти 80 милиона тона (34 процента) е палмово масло.

От тях почти 50 милиона тона идват от Индонезия.

Вътрешното потребление на палмово масло в Индонезия е около 20 милиона тона, като останалата част се оставя за износ.

През 2018 г. Индонезия спря издаването на нови разрешителни за плантации с палмово масло заради унищожаването на местообитания на застрашени животни като орангутаните.

В Индонезия цената на дребно на олиото за готвене възлиза средно на 26 436 рупии (1,84 долара) за литър, което е поскъпване с над 40% само за година.

През последните дни в няколко града в Индонезия се проведоха протести заради високите цени на олиото./БГНЕС