Индонезия започва ударно производство на палмово масло

Индонезия започва ударно производство на палмово масло, след като тригодишният мораториум за това приключва скоро. Активистите настояват индонезийското правителство да удължи мораториума върху разрешителните за нови плантации от палмово масло.

Забраната, която изтича през септември 2021 г., продължи три години и имаше за цел да ограничи обезлесяването в страната, която е дом на третата по големина тропическа гора в света.

Индонезия е най -големият световен производител на палмово масло, вездесъща съставка, която се използва в продукти от хляб до шампоан.

Смята се, че палмовото масло е отговорно за 2 % от загубата на дървета в световен мащаб. В Индонезия 24 милиона хектара гора (площ приблизително с размерите на Обединеното кралство) са загубени поради практиките на палмово масло между 2001 и 2017 г.

През 2020 г. беше установено, че е имало спад в загубите на гори на годишна база в продължение на четири години поред.

„Постоянните мораториуми биха били приветствани и ако бъдат приложени, те ще допринесат огромно за усилията на правителството на Индонезия да намали емисиите на парникови газове“, обяснява Джема Тилак, директор на горската политика в базираната в САЩ мрежа за действие с нестопанска цел Rainforest Action Network.

Една от причините за временната забрана на разрешителните за палмово масло беше намаляването на въглеродния отпечатък в страната.

През 2015 г. Индонезия претърпя ужасни горски пожари, които до голяма степен бяха причинени от методите „нарязване и изгаряне“ на изчистването на горите, за да се отвори място за насажденията от палмово масло. Получените пожари унищожиха тропическите гори и торфените блата, важен поглъщател на въглерод. /БГНЕС