Индонезия е най -големият световен производител на палмово масло, вездесъща съставка, която се използва в продукти от хляб до шампоан.
Смята се, че палмовото масло е отговорно за 2 % от загубата на дървета в световен мащаб. В Индонезия 24 милиона хектара гора (площ приблизително с размерите на Обединеното кралство) са загубени поради практиките на палмово масло между 2001 и 2017 г.
През 2020 г. беше установено, че е имало спад в загубите на гори на годишна база в продължение на четири години поред.
„Постоянните мораториуми биха били приветствани и ако бъдат приложени, те ще допринесат огромно за усилията на правителството на Индонезия да намали емисиите на парникови газове“, обяснява Джема Тилак, директор на горската политика в базираната в САЩ мрежа за действие с нестопанска цел Rainforest Action Network.
Една от причините за временната забрана на разрешителните за палмово масло беше намаляването на въглеродния отпечатък в страната.
През 2015 г. Индонезия претърпя ужасни горски пожари, които до голяма степен бяха причинени от методите „нарязване и изгаряне“ на изчистването на горите, за да се отвори място за насажденията от палмово масло. Получените пожари унищожиха тропическите гори и торфените блата, важен поглъщател на въглерод. /БГНЕС