Индонезия предложи мирен план за войната между Русия и Украйна

Министърът на отбраната на Индонезия предложи план за прекратяване на войната между Русия и Украйна по време на срещата на върха по въпросите на отбраната в Сингапур. Инициативата предизвика бърза критика от страна на участниците, съобщи АФП.


"Призовавам Русия и Украйна да пристъпят към незабавно прекратяване на военните действия", заяви Прабово Субианто, като отбеляза, че продължилият повече от 15 месеца конфликт е оказал сериозно въздействие върху икономиките и доставките на храни на азиатските държави.

В речта си пред срещата на върха на диалога за отбраната в Шангри-Ла Субианто предложи прекратяване на огъня "на сегашните позиции" и демилитаризирани зони, които да бъдат гарантирани от наблюдатели и мироопазващи сили на ООН.

Той предложи също така евентуален "референдум в спорните райони", организиран от ООН.

"Индонезия е готова да предостави части за евентуална мироопазваща операция на ООН", добави той.

Китай представи собствен мирен план за прекратяване на войната - неясен списък с предложения, на който политиците от Европейския съюз реагираха скептично.

Въпреки че Пекин твърди, че е неутрална страна в конфликта, той е критикуван за отказа си да осъди инвазията на Москва.

За разлика от това, САЩ и западните съюзници са предоставили милиарди долари под формата на оръжия и друга помощ на Украйна след нахлуването на Русия.


Джакарта, която предпочита дипломацията на необвързаните страни, преди това се опита да посредничи за постигане на мир.

Миналата година индонезийският президент Джоко Уидодо пътува до Киев и Москва и се срещна с лидерите на страните, докато страната му председателстваше блока на големите икономики Г-20.

Но предложението на началника на отбраната Субианто беше разкритикувано на срещата на върха, като ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че мирът в Украйна трябва да бъде постигнат при "справедливи" условия.

"Трябва да постигнем мир в Украйна", но той трябва да бъде "справедлив мир, а не мир на капитулацията", заяви Борел, коментирайки индонезийското предложение.

Субианто отговори, повишавайки глас: "Попитайте индонезийците колко пъти са били нападани... Нарушения на суверенитета има не само в Европа."

"Аз предлагам план за разрешаване на конфликта", добави той. "Не казвам кой е прав и кой греши."

Индонезия гласува в подкрепа на резолюцията на ООН, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна, но не е приложила икономически санкции срещу Москва. / БГНЕС