Индонезийският премиер Уидодо прие японския император

Японският император Нарухито се срещна днес с индонезийския президент Джоко Уидодо. Това е първото държавно пътуване на японския монрах, откакто се възкачи на Трона на хризантемата през 2019 г.

Посещението на Нарухито и императрица Масако от 17 до 23 юни в най-голямата икономика в Югоизточна Азия се състоя, след като Уидодо покани императора по време на пътуване до Токио миналата година.

Кралската двойка пристигна в президентския дворец южно от столицата Джакарта, заобиколена от десетки привърженици, които крещяха "Добре дошли в Индонезия!", и маршируващ оркестър, която изпълни японския национален химн.

"Посещението на императора и императрицата в Индонезия засили още повече приятелството между нашите народи", заяви Уидодо пред репортери преди официалната среща на обяд.

"Такава солидна основа е необходима за развитието на стратегическото партньорство между нашите две страни, особено в икономическата област."

Уидодо и първата дама Ириана, която подобно на много индонезийци е само с едно име, се разходиха с кралската двойка из градините на двореца и проведоха церемония по засаждане на дръвчета за добре дошли, съобщи АФП.

"Бихме искали... да се съсредоточим върху историята на Индонезия, както и на онези, които са се посветили на насърчаването на приятелството между нашите две страни", каза Нарухито.

„От сърце желаем общуването между по-младото поколение хора от нашите страни да задълбочи нашето приятелство."

През последните години Токио и Джакарта се стремят да засилят връзките си, като японските официални лица се позовават на значението на развиващата се икономика на Индонезия и стратегическото ѝ местоположение в близост до световните морски пътища.

Япония управлява Индонезия от 1942 г. в продължение на повече от три години. Капитулацията на Токио през Втората световна война е последвана от въоръжено въстание срещу холандското управление и независимост на Индонезия.

Във вторник кралската двойка ще посети военно гробище в Джакарта, където са погребани 28 бивши японски войници, останали и воювали във Войната за независимост на Индонезия (1945-1949 г.).

Предвидено е Нарухито да посети и централния явански град Джокякарта, за да се срещне с провинциалния монарх, а ще иде и до Боробудур - най-големия будистки храм в света.

Двойката ще посети и новото депо за бързи влакове (MRT) в Джакарта, построено с японска помощ, както и финансирана от Токио помпена станция, която предотвратява наводнения.

Японската кралска двойка постепенно се върна към обществените си задължения, след като ги ограничи по време на пандемията Ковид-19.

Миналата година те направиха първото си пътуване в чужбина след възкачването на трона, за да присъстват на погребението на кралица Елизабет II в Лондон.

Предишните японски монарси посетиха Индонезия през 1962 г. и 1991 г. /БГНЕС