Индустриалци поискаха оставки в енергетиката

Бизнесът поиска оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ "Марица-изток 2" и енергийната борса заради високите цени на тока на свободния пазар, предаде репортер на БГНЕС.

В отворено писмо КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП предупреждават, че си запазват правото на радикални действия.

"От началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа! Това добре се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент "Ден напред", на който се търгуват около 2/3 от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите. Бедна България се е докарала до там, индустрията й да плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа. И за това няма други причини, освен некадърно и/ или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и БНЕБ“, се казва в декларациите на четирите организации.

Това е поредният апел на бизнеса в рамките на седмица по отношение на дружества в енергетиката. С друго писмо, адресирано до премиера, работодателите заявиха, че им се изчерпва търпението по отношение на държавния ТЕЦ в Маришкия басейн.

Бизнес организациите възразяват, тъй като според тях това са непазарни практики от периода преди 1989 г. против европейските политики.

„ТЕЦ Марица Изток 2“ ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията“м предупреждават от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

В мотивите посочват още, че „ТЕЦ Марица Изток 2“, получавайки „пари наготово“ не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала. /БГНЕС