Индустриалната активност в Китай се свива за четвърти пореден месец

Индустриалната активност в Китай се сви за четвърти пореден месец през юли, показват данните, след като властите одобриха нови мерки, насочени към стимулиране на втората по големина икономика в света, предаде АФП.


Официалният индекс на мениджърите по покупките в производството (PMI) - ключов измерител на фабричното производство - достигна 49,3 под границата от 50 пункта.

Показателите за юли са малко по-високи от юнските 49,0 и по-добри от прогнозите в проучване на "Блумбърг".

„Общото ниво на просперитет в производството все пак продължи да се подобрява“, смята статистикът Жао Цин.

Китай се бори да подобри растежа, тъй като възстановяването му след Ковид се изчерпва, което се дължи до голяма степен на бавните потребителски разходи.

PMI в непроизводствения сектор, който измерва бизнес настроенията в секторите на услугите и строителството, падна до 51,5 през юли от 53,2 през юни, тъй като активността в услугите на капиталовия пазар и недвижимите имоти се сви.

Поредица от мрачни икономически данни през последните месеци засили призивите към длъжностните лица да приложат мерки за подкрепа.

Правителството публикува план от 20 точки за увеличаване на потреблението, включително повече подкрепа за търсенето на жилища, сектора на културата и туризма и екологичното потребление, като например електрически превозни средства.

Този месец Китай съобщи, че икономиката му е нараснала с 6,3% през второто тримесечие, много по-слабо от прогнозираните 7,1 на сто.

Висшите лидери на страната предупредиха, че икономиката е изправена пред "нови трудности и предизвикателства", както и "скрити опасности в ключови области".

Жао посочи ниския обем на задгранични поръчки, описвайки "сложната и тежка външна среда" и слабото търсене като основни предизвикателства за китайските производители. /БГНЕС