Инфантино: ФИФА не е предлагала Мондиал на две години

"Нека изясним това, ФИФА не е предлагала световното първенство да се провежда на всеки две години", обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино по време на конгреса на световната футболна централа в Катар.

Джани Инфантино

В последните месеци Инфантино и началникът на отдела за развитието на футбола в организацията Арсен Венгер на няколко пъти казаха, че е възможно да се премине към по-често провеждане на световно първенство, за да могат повече страни да се докоснат до финалите на най-големия футболен турнир. "На миналия конгрес ФИФА поиска от администрацията да проведе проучване дали е възможно да се провежда световно първенство на две години. Администрацията на ФИФА под водачеството на Арсен Венгер направи точно това. ФИФА не е предлагала нищо, но достигнахме до извода, че подобно нещо е възможно и ще има своето въздействие", каза Инфантино пред делегатите в Доха.

"Разбрахме, че не само това е възможно за реализация, а дори ще има положителен ефект за голяма част от света, но, разбира се, има и голяма опозиция, така че от там трябва да започнат дискусиите. Разглеждаме всички варианти. Ще отделим нужното време, за да изслушаме всички страни", допълни Инфантино.

По-рано днес Инфантино обяви, че ще се кандидатира за трети мандат начело на световната футболна централа. "Искам да ви кажа, че ще се кандидатирам за още един мандат", каза той пред делегатите в столицата на Катар, където в края на годината ще се проведе Световното първенство по футбол. 52-годишният адвокат от швейцарско-италиански произход застана начело на ФИФА през 2016 година, довършвайки мандата на изхвърления от футбола заради корупция Сеп Блатер, след което бе преизбран през 2019 година, когато нямаше конкуренция за поста. Сегашният мандат на Инфантино изтича през 2023, а изборният конгрес ще се проведе "в началото на следващата година" по неговите думи.

Представител на България на конгреса на ФИФА е президентът на БФС Борислав Михайлов. /БГНЕС