Инфантино: Футболът след коронавируса ще бъде съвсем различен

Президентът на ФИФА иска да използва кризата с коронавируса за положителни промени във футбола.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино още веднъж изрази намерението си да използва принудителната пауза в световния футбол заради кризата с коронавируса, за да промени коренно естеството на футбола.

"Футболът ще се завърне и когато това се случи, всички ще празнуваме заедно излизането от този кошмар. Има обаче един урок за нас, който всички трябва да разберем - футболът, който ще се върне след коронавируса, ще бъде напълно различен. Ще бъде по-приобщаващ, по-социален, по-подкрепящ, свързан с отделните страни и в същото време по-глобален, по-малко арогантен и по-отворен към новости", заяви Инфантино в интервю за италианската информационна агенция АНСА.

"Ще бъдем по-добри, по-човечни и по-внимателни към истинските ценности", допълни той. Вчера стана ясно, че ръководството на ФИФА смята да използва огромния си финансов резерв в размер на 2,7 милиарда долара, за да подпомогне членките на организацията и клубовете, които изпитват сериозни финансови затруднения заради кризата с коронавируса.

"Футболната общност по цял свят изпитва в по-малка или по-голяма степен сериозни финансови затруднения заради пандемията от COVID-19. ФИФА е в силно финансово положение и е наш дълг да направим максималното, за да им помогнем. Потвърждаваме, че ФИФА работи по различни варианти, за да подпомогне футболната общност по света, след като направи подробно изследване на това какъв ще е финансовият отпечатък върху футбола от пандемията. Точната форма и детайлите на подкрепата в момента се обсъждат заедно с членките на организацията, конфедерациите и други отговорни страни, но сме наясно, че крайното решение трябва да се вземе в близкото бъдеще", заяви говорител на световната футболна централа.

Миналата седмица Инфантино намекна как може да изглежда футбола след края на пандемията от COVID-19. "Може да има по-малко, но по-интересни турнири. Може би по-малко отбори, но повече баланс. По-малко, но по-равностойни мачове, за да пазим здравето на играчите", каза президентът на ФИФА пред Гадзета дело Спорт. /БГНЕС