Инфантино: Ще реформираме и трансформираме футбола в Индонезия

Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде обещание да "реформира и трансформира" футбола в Индонезия след ужасяващата трагедия по време на мач в град Маланг в началото на месеца, при която загинаха 133 души.

Сред жертвите на стъпкването бяха повече от 40 деца, а Инфантино описа случилото се като "един от най-мрачните дни в историята на футбола". Само след една година Индонезия трябва да приеме Световното първенство по футбол до 20 години, а днес Инфантино се срещна с президента на страната Джоко Уидодо. "Мога да гарантирам на всички хора в Индонезия, че ФИФА е тук с вас, ФИФА ще остане тук, ФИФА е тук, за да изработи много близки връзки с правителството, с Азиатската футболна конфедерация и с Федерацията на Индонезия", каза ръководителят на ФИФА след срещата.

"Ще доведем тук нашите експерти, ще помогнем и ще инвестираме и ще направим така, че Индонезия да блесне на световната футболна сцена", допълни той. Президентът Уидодо се съгласи с Инфантино, че е нужна "пълна трансформация на футбола в Индонезия, която ще подсигури, че футболните мачове в страната спазват всички международни стандарти, поставени от ФИФА". "Сигурността на играчите и феновете трябва да бъде гарантирана", каза Уидодо.

Към момента шестима души са обвинени от прокуратурата за причиняване на трагедията, като сред тях има трима служители на реда. Според международни експерти именно употребата на сълзотворен газ от страна на полицията е довела до фаталния край. Индонезия ще бъде домакин на Световното първенство за младежи през май и юни 2023.

Междувременно стана ясно, че футболният стадион в Индонезия, на който 133 души загубиха живота си при стъпкване по-рано този месец, ще бъде разрушен и изграден наново, обяви президентът на страната. „Относно стадион „Канджурухан“ в Маланг, ще го разрушим и изградим наново според стандартите на ФИФА“, сподели Джоко Уидодо пред журналисти след срещата с Инфантино. /БГНЕС

Категории: