Инфлацията в Нидерландия продължава да чупи рекорди

Индексът на потребителските цени в Нидерландия се повиши с 10,3% през юли в сравнение със същия месец на предходната година, отбелязвайки най-бързото увеличение от 1975 г. насам, обяви статистическият орган на Нидерландия CBS.

Съответно годишната инфлация, която през юни беше 8,6%, се повиши до 10,3% през юли. Въпросните данни бяха записани като "най-високата годишна инфлация от 1975 г. насам". Увеличението на цените на енергията е достигнало 108% на годишна база, което, заедно с повишените цени на храните в страната е довело до повишаване на инфлацията.

В месечния доклад се посочва, че намаляването на данъка върху енергийните продукти от 21% на 9% за шест месеца от юли не е могло да предотврати рекордната инфлация.

През същия период годишното увеличение на цените на храните е 12,3%.

През изминалия месец юли инфлацията в еврозоната е рекордна. Според предварителните данни за годишната инфлация, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат) за юли, годишната инфлация в еврозоната, която през юни беше 8,6%, през юли се е повишила до 8,9%, което е най-високото равнище въобще до момента.

Въпреки, че Евростат измерва инфлацията в Нидерландия на 11,6%, това изчисление не включва разходите за жилища и наеми, за разлика от изчислението на CBS. /БГНЕС