Инфлацията в Турция надхвърли 83%

През септември инфлацията в Турция е скочила до нов 24-годишен връх, надхвърлящ 83%, след като централната банка намали лихвените проценти въпреки рязкото покачване на цените, сочат официалните данни.

Създателите на паричната политика на Турция се противопоставят на световната тенденция централните банки да повишават лихвените проценти като част от борбата с инфлацията, тъй като високите лихвени проценти по кредитите охлаждат икономиката и цените.

Но президентът Реджеп Тайип Ердоган, който се фокусира върху растежа преди парламентарните избори през юни, многократно се е обявявал против по-високите лихвени проценти, наричайки ги "най-големия си враг".

Централната банка на страната последва неговата философия, като миналия месец понижи основния си лихвен процент от 13% на 12%.

Ердоган призова за ново намаляване на лихвите на следващата среща на банката на 20 октомври.

Държавната статистическа агенция TUIK съобщи, че потребителските цени през септември са нараснали с 83,45% на годишна база, в сравнение с 80,2% през август.

След съобщението турската лира достигна ново рекордно ниско ниво от 18,56 спрямо долара.

Но опозиционните лидери и много турци вече не се доверяват на официалните правителствени данни.

Авторитетно месечно проучване, публикувано от независими икономисти от турския изследователски институт ENAG, също показа, че цените се покачват - с много по-висок темп от този, отчетен от държавния статистически институт.

Според ENAG, официалният годишен темп на нарастване на потребителските цени е достигнал 186,27% през септември в сравнение със 181,37% през август. /АФП

Категории: