Инфлацията в еврозоната се понижава повече от очакваното: ще намали ли лихвите ЕЦБ

Данните на Евростат за март 2024 г. показаха спад на годишната инфлация на потребителските цени до 2,4%, което е под очакваните 2,6% и представлява четиримесечно дъно. Пазарът предвижда четири намаления на лихвените проценти на ЕЦБ до края на 2024 г., като първото се очаква през юни, припомня „Евронюз“.


Инфлацията в еврозоната се понижи повече от очакваното от икономистите през миналия месец, което допълнително затвърди очакванията за облекчаване на паричната политика на Европейската централна банка през следващите месеци.

Според предварителни данни на Евростат, публикувани в сряда, през март 2024 г. годишната инфлация на потребителските цени в еврозоната се понижи от 2,6% до 2,4%. Това отбеляза четиримесечно дъно и се оказа под очакванията за стабилни стойности.

Забележително е, че най-високият годишен темп на инфлация през март бе в сектора на услугите (4,0%, без промяна спрямо февруари), следван от този на храните, алкохола и тютюневите изделия (2,7%, спрямо 3,9% през февруари), неенергийните промишлени стоки (1,1%, спрямо 1,6% през февруари) и енергията (-1,8%, спрямо -3,7% през февруари).

Сред членовете на еврозоната най-високият годишен темп на инфлация бе отчетен в Хърватия (4,9%), Австрия (4,2%), Естония (4,1%) и Белгия (3,8%), а най-ниският - в Литва (0,3%), Финландия (0,7%), Латвия (1%) и Италия (1,3%).

Базисната инфлация, изключваща променливите хранителни и енергийни продукти, намаля от 3,1% на 2,9%, достигайки двугодишно дъно.

Пазарни очаквания, прогнози на ЕЦБ за инфлацията и бъдещи рискове

Последните данни за инфлацията би трябвало да съответстват на очакванията за намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ през юни.

Понастоящем пазарът на лихвени проценти отразява пълното очакване за четири намаления на лихвените проценти от страна на ЕЦБ до края на 2024 г., като първото се очаква да започне през юни.

Неотдавнашните публични изявления на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард подчертаха очакванията за продължаващо понижение на инфлацията в еврозоната. Въпреки това тя подчерта необходимостта решенията на ЕЦБ да останат зависими от данните и да се определят среща по среща.

Преди публикуването на данните за инфлацията в сряда членът на ЕЦБ Роберт Холцман изрази липсата на възражения срещу намаляване на лихвения процент през юни, но все пак подчерта значението на допълнителни подкрепящи данни. Той също така предупреди срещу разминаването на намаляването на лихвите с това на Федералния резерв, което може да намали ефикасността на облекчената политика.

Последните прогнози на ЕЦБ сочат средногодишна обща инфлация от 2,3% през 2024 г., 2,0% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г.

Съществуват обаче нарастващи рискове, свързани с неотдавнашното увеличение на цените на петрола.

Суровият петрол тип „Брент“ поскъпна с 15% от началото на годината, достигайки 89 долара за барел в началото на април. В прогнозите на икономическите експерти на ЕЦБ от март се допуска средна цена на петрола от 79 долара за барел за 2024 г.

Ако цените на суровия петрол се запазят на тези високи равнища или се повишат допълнително през следващите месеци, това неминуемо ще се отрази на инфлацията в Европа, което може да забави плановете на ЕЦБ за намаляване на лихвените проценти.

Експертите за последните данни за инфлацията

Според Кайл Чапман, анализатор на валутните пазари в Ballinger Group, все по-очевидно е, че опасенията относно вторичните ефекти върху заплатите са преувеличени и че те не представляват значителна пречка за дезинфлационния път.

Чапман смята, че устойчивата тенденция към постигане на целта от 2% е безспорна и че „през следващата седмица в Управителния съвет със сигурност ще има някои несъгласни с нея“.

„Най-малкото трябва да има сериозна дискусия за това как ще изглежда цикълът на съкращения и евентуално предварително обявяване, че възнамеряват да намалят през юни“, добави той.

Реакции на пазара

През сесията в сряда еврото отбеляза леко отслабване спрямо щатския долар, оставайки под нивата от 1,0780. Тази тенденция отразява очакванията на инвеститорите за по-голяма склонност на ЕЦБ да намали лихвените проценти през юни в сравнение с Федералния резерв.

Европейските фондови пазари положиха усилия да се възстановят след отрицателното затваряне от предходния ден. Във Франкфурт DAX 40 се повиши с 0,5%, а CAC 40 и IBEX 35 нараснаха с по 0,3%. Въпреки това Euro Stoxx 600 отбеляза по-скромен напредък, като се повиши само с 0,1%. /БГНЕС