Инфлацията в еврозоната се сви до най-ниското си ниво за повече от 2 години

Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво за повече от 2 години през ноември, съобщи официалната статистическа агенция на ЕС, предаде АФП.


Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те държави с единна валута спадна до 2,4%, сочат данните на Евростат, което е най-ниското ниво от юли 2021 г. насам.

Цифрата надмина консенсусната прогноза на анализаторите, събрана от компанията за финансови данни FactSet, според която инфлацията ще се понижи до 2,7 % през ноември спрямо 2,9 % през октомври.

Данните ще предоставят успокоение на Европейската централна банка (ЕЦБ), която спря безпрецедентната си серия от повишения на лихвените проценти, за това, че те продължават да укротяват горещата инфлация. Но данните вероятно ще подтикнат надеждите, че базираният във Франкфурт орган може да обмисли скорошно намаляване на лихвите.

Инфлацията постоянно намалява, откакто достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г. след сътресенията на пазарите, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна.

Инфлацията обаче все още е над целевата стойност на ЕЦБ от 2%.

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, също се сви до 3,6% през ноември спрямо 4,2% през октомври.

На последното си заседание през октомври ЕЦБ запази лихвените проценти, но нейният ръководител Кристин Лагард предупреди, че друг енергиен шок може да доведе до нов скок на инфлацията.

"Ще има ново покачване на инфлацията вероятно с по-високо число занапред и ние трябва да очакваме това", заяви Лагард на 10 ноември.

По данни на Евростат нарастването на цените на храните и напитките също се понижи, като през ноември спадна до 6,9% в сравнение с 7,4% през октомври.

Цените на енергоносителите в еврозоната обаче се свиха още повече през ноември, като спаднаха с 11,5% на фона на понижението от 11,2% през предходния месец.

Белгия беше единствената страна, в която потребителските цени се бяха понижили през ноември - с 0,7%, сочат данните на Евростат.

За най-голямата европейска икономика също имаше лъч надежда, тъй като инфлацията в Германия се забави допълнително и стигна до 2,3% през ноември спрямо 3,0% през октомври, сочат данните на агенцията. /БГНЕС