Инфлацията във Великобритания на най-ниското ниво от февруари 2022 г.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) във Великобритания е 6,7% на годишна база през август, съобщи в месечния си доклад Службата за национална статистика (ONS). Това е шестият пореден месец, в който този измерител на инфлацията намалява, и най-ниското ниво на индекса на потребителските цени от февруари 2022 г. насам. През юли индексът на потребителските цени в Обединеното кралство беше 6,8% на годишна база.

Забавянето на инфлацията е изненада за много анализатори на фона на нарастващите цени на бензина и дизела. Тези увеличения обаче са компенсирани от по-ниското нарастване на цените на хранителните продукти. През август цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки се повишиха само с 0,3%. Година по-рано през същия период ръстът на цените беше 1,5%. През август на годишна база инфлацията на цените на храните е 13,6%, а през юли - 14,9%. В същото време цените на някои продукти, включително на млякото и сиренето, зеленчуците и рибата, дори леко се понижиха през август спрямо юли. Растежът на цените в категорията на хотелите и самолетните билети също се забави. В същото време средната цена на бензина се повиши с 5,3 пенса за литър между юли и август, а средната цена на дизела - с 5,9 пенса. Така през август средната цена на литър бензин в Обединеното кралство е 148,5 пенса за литър, а на дизеловото гориво - 151,1 пенса за литър.

Министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт заяви, че данните за август показват ефективността на настоящата финансова политика на правителството и необходимостта тя да продължи, тъй като нивото на инфлация все още е твърде високо.

"Тя все още е твърде висока и затова е важно да се придържаме към плана си за намаляване на инфлацията наполовина, за да можем да намалим натиска върху семействата и бизнеса", заяви Хънт. /БГНЕС