Информация за случаи на пост-ковид синдром у нас не се събира, има обаче клинична пътека

В Националната ни здравна информационна система и Националната информационна система за борба с COVID-19 не се събира информация за брой случаи на пост-ковид синдром.

Това става ясно от отговор на здравния министър Асена Сербезова към народен представител, предаде репортер на БГНЕС.

От отговора на министъра обаче се разбира, че в утвърдения пакет от здравни дейности, които се заплащат от НЗОК, са включени възможности за провеждане на различни по вид и обхват диагностични и лечебни дейности в извънболничната и болничната медицинска помощ за пациенти със симптоми и отклонения в здравословното състояния, като това включва и пациентите, развили различни по вид заболявания в резултат на прекарана COVID-19 инфекция.

Като пример за хоспитализиране на пациенти с остатъчни здравни проблеми от прекаран коронавирус Сербезова посочва клиничната пътека „Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID19”.

Министърът уточнява, че преценката за необходимите медицински интервенции, включително и за необходимостта от медико-диагностични изследвания и консултации със специалисти, се извършва от лекуващия лекар въз основа на обективните данни за индивидуалното здравословно състояние на конкретния пациент. /БГНЕС