Иновативни технологии за по-високо качество на живот на възрастните хора и хората с увреждания

НОБИЛИС АНИМО ЕООД получи на 17 януари одобрение за безвъзмездна финансова помощ и стартира изпълнението на проект № 2021/584969 с наименование „TOKO - An innovative system for remote monitoring and health care”.

Проектът се изпълнява по програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, България, финансирана от Норвежкия Финансов Механизъм (Norway Grants), 2014-2021 г.

снимка: www.eeagrants.bg

Основната цел на проекта е да повиши конкурентоспособността на НОБИЛИС АНИМО ЕООД, чрез развитие и позициониране на пазара на иновативни технологии за благосъстояние, насочени към подобряване качеството на живот на възрастните хора и хората с увреждания. Това ще може да бъде постигнато със следните специфични цели:

1) Да проучи и разработи иновативна базирана на ИКТ технология за дистанционно наблюдение на здравето на възрастни хора и хора с хронични заболявания.

2) Да се тества и валидира разработената технология сред потенциални клиенти в България и Норвегия – възрастни хора и хора с хронични заболявания.

3) Да се изгради работещ прототип на крайния продукт – система за дистанционно наблюдение на здравето.

4) Да демонстрира ползите от разработения прототип пред потенциални клиенти – възрастни хора, хора с увреждания, техни близки и лекари (общопрактикуващи лекари и специалисти).

За постигане на целите на проекта ще се разчита на партньорство с норвежката компания Infiniwell As. Чрез партньорството по време на проекта ще се комбинират софтуерните системи на Infiniwell As и иновативните устройства за телемониторинг, които ще бъдат разработени от екипа на НОБИЛИС АНИМО ЕООД.

Основните дейности по проекта за постигане на дефинираните цели са както следва:

Дейност 1 – Технически изследвания, анализи и валидиране на технологии (TRL5)

Чрез тази дейност ще бъде направен анализ на технологичното ниво на компонентите, проучване на технологичното приложение и технологично валидиране на иновативната система за телемониторинг, която ще бъде разработена. Целта на тази дейност е да достигне ниво 5 (TRL 5) на технологична готовност на новия продукт и да даде основата за разработка на прототип.

Дейност 2 – Демонстрация на технология в съответната среда (TRL 6+7)

Тази дейност има за цел новата технология за дистанционно наблюдение на здравето на възрастни хора и хора с хронични заболявания да бъде внедрена като цялостна система, демонстрирана и валидирана.

Дейност 3 – Завършване на системата и СЕРТИФИКАЦИЯ

Чрез тази дейност окончателната версия на прототипа на системата ще бъде завършена, валидирана и сертифицирана. В края на тази дейност екипът на проекта ще представи крайния продукт – система ТОКО за 24/7 телемониторинг на здравословното състояние.

Дейност 4 – Демонстрация и представяне на системата

Чрез тази дейност ще се реализира заключителният етап от проекта, свързан с публично представяне и демонстрация на разработената иновативна система за телемониторинг на здравословното състояние - ТОКО. Тази дейност ще се осъществява с активната роля на норвежкия партньор Infiniwell As.

Основният планиран резултат от този проект е повишена конкурентоспособност на НОБИЛИС АНИМО ЕООД чрез разработване и практическо приложение на иновативна система (ТОКО) за проследяване на здравословното състояние на възрастни и пациенти с хронични заболявания.. Целта е ТОКО бързо да се утвърди като водещ продукт, чрез който да се предоставят качествени социални и здравни услуги на възрастни хора от цял свят и това да помогне за подобряване на качеството на живот на хиляди възрастни хора и хора, нуждаещи се от постоянна грижа.

Общата стойност на проекта е 340 000 евро, от които 199 300 евро безвъзмездна финансова помощ от Norway Grants.

Работим заедно за по-зелена, по-конкурентна и по-приобщаваща Европа! /БГНЕС