Инспектори по храната тръгнаха да проверяват маркировката на агнешкото

Синият печат на агнешкото, което купуваме, означава, че то е с произход България. Наличието и цветът на здравната маркировка върху месото са сред основните елементи, за които контролират от БАБХ при засилените проверки във връзка с предстоящите празници – Великден и Гергьовден, предаде репортер на БГНЕС.

Проверките започнаха още на 7 април и ще продължат до 7 май, включително, като акцентът е върху традиционните за Великденските празници храни – агнешко месо, яйца, бои за яйца, козунаци и повишеното им потребление.

Експертите на БАБХ следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, заяви пред БГНЕС Бистра Иванова, която е началник сектор в отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ в Областната дирекция по безопасност на храните-София.

За агнешко месо като потребители е хубаво да си припомним, че когато видим син печат значи месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския. Така е от 2019 година. От БАБХ проверяват също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото. Визуалният контрол и органолептичната оценка на месото – външния вид, каква е повърхността му, какъв е цветът – също са част от контрола. „Бледорозво до червеникъв е характерният цвят за месото. По отношение на коричката – тя трябва да е леко засъхнала, без слуз”, каза Бистра Иванова.

БГНЕС засне проверка в малък магазин в София, където се предлага основно месо и месни продукти. „В хода на проверката се установи предлагане на прясно агнешко месо, обозначено със син печат”, обясни Бистра Иванова. Проверката им показа, че печатът е видим, четлив. „По отношение на всички изисквания в обхвата на заповедта, не са установени несъответствия“, посочи Иванова. В обекта се спазват и противоепидемичните мерки, служители са с правилно поставени лични предпазни средства.

По време на официалните празнични дни от 30 април до 3 май, на почивния 4 май и на Гергьовден – 6 май, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на горещия си телефон или онлайн. /БГНЕС