Инспектори по храните атакуват сладоледа навън

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните извършват извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед, предаде репортер на БГНЕС.

Втори ден инспекторите проверяват и производствени цехове в цялата страна, и места за търговия със сладолед, в които той се продава без предварително опаковане – колички за сладолед, щандове на открито, подвижни обекти, и др.

Основна цел на проверките са хигиенните условия за продажби на студената сладост, както и условията за съхранението й. Проверява се дали търговците предоставят на потребителите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.

Инспекторите провериха и обект на столичния бул. „Витоша“, в който бе установено несъответствие – че алергените в сладоледа не са обявени и клиентът няма информация за тях. „Тъй като това нарушение не крие непосредствен риск, ще дадем възможност с много кратък срок, и ще пуснем предписание да се посочат алергените. Това ще бъде мярката“, обясни Бистра Иванова, началник сектор в отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ в Областната дирекция по безопасност на храните-София.

Иванова обясни, че при инспекциите ще се следи и дали търговците осигуряват достатъчно количество дезинфектант за почистване на помещения, на оборудването, и за дезинфекция на ръцете на персонала.

Предприятията за производство на сладолед ще бъдат проверявани до 30 юни, а инспекциите в търговските обекти ще са до 30 септември. В производствените цехове инспекторите ще проверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед, както и етикетирането на готовия продукт, и ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания. /БГНЕС