Институциите със съвместни проверки на тежкотоварни автомобили

Продължават съвместните проверки на отдел „Пътна полиция“- СДВР, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Столичният инспекторат на тежкотоварни автомобили. Пред БГНЕС началникът на сектор „Контрол по паркирането“ в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова заяви, че проверките са част от мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух в града.

„По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършват проверки. Столичният инспекторат следи за това дали водачите на тежкотоварни автомобили са почистили своята ходова част и дали превозват товари със спуснато чергило или предпазна мрежа“, обясни Асенова.

По думите й днес са били установени нарушители.

„В момента колегите от агенцията спряха тежкотоварен камион, който е с мръсна ходова част и ще му съставят акт за установяване на административно нарушение. Преди това бяха спрели други два тежкотоварни камиона. Единият получи два акта за това, че кара фракция без чергило и беше със силно замърсена ходова част“, каза тя и добави, че от началото на годината са проверени 1289 тежкотоварни автомобила, като на 143 от тях са съставени АУАН.

Началникът на сектора посочи, че глобите за физически лица са от 100 до 500 лв., а за юридическите – 700 до 20 000 лв.

Асенова казва, че има събираемост на глобите, но за тях по-важна е превенцията и със задоволство отбелязва, че анализът на инспектората показва, че намалява броят на нарушителите.

„Има дни, в които няма нито едно нарушение за времето, през което правим проверки“, заяви тя.

Попитана дали проверяват и димящи комини, тя обясни, че се занимават и с това и призова хората, които имат информация за нерегламентирано изгаряне на открито да сигнализират на т. 112. Увери, че реагират на такива сигнали 24/7.

„Миналата седмица колегите от район „Триадица“ са съставили два акта“, посочи Асенова.

Тя уточни, че в частни домове не могат да влизат, въпреки че не били малко и случаите, в които самите собственици ги допускали доброволно.

„В повечето случаи обаче се оказва, че хората горят дърва“, обяснява още тя.

Стана ясно още, че в събота ще бъде разкрита временна площадка за предаване на излезли от употреба автомобилни гуми в Световрачене. И посочиха, че от предишните организирани инициативи в района на с. Локорско и с. Доброславци са били събрани над 500 негодни гуми. /БГНЕС