Институционален сблъсък: Радев VS Борисов

Президентът Румен Радев сне доверието си от правителството, премиерът Бойко Борисов му отговори, че няма пресечка точка с него и нищо не губи от този акт, предаде репортер на БГНЕС.

Радев сне доверие от кабинета, Борисов обяви, че нищо не губи

Точно в 12 часа в обръщение към народа от Гербовата зала на „Дондуков” 2 президентът Румен Радев обяви, че от днес официално снема доверие от правителството, което по думите му, не действа в интерес на българските граждани. Президентът обяви, че има остра криза в управлението на всички нива, липсва воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, закона и морала се погазват методично. Според Румен Радев жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. „Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация”, заяви президентът Радев и посочи, че на всичко трябва да се сложи край.

Само час след обръщението на президента, премиерът Бойко Борисов отиде да провери изграждането на водопровода, свързващ Мало Бучино с Перник, откъдето даде своя отговор. Не ни е дал властта президентът, че сега да се опитва да ни я вземе. Само доверието на хората е важно и те ни го дадоха на два пъти миналата година. Вместо да бъде обединител на нацията, Радев е разединител, обяви премиерът. Той говори това, което БСП и ДПС говорят, каза Борисов и посочи, че поведението на Радев не е държавническо. Според него днешните думи на Румен Радев може би са заявка за нова политическа партия и старт на предизборната кампания. „С президента Румен Радев нямаме никъде пресечни точки, освен безсмислените консултативни съвети, където никога нищо не се е решило. Президентът даже ще ме облекчи”, заяви Борисов.
Премиерът каза, че е по-изгодно да се воюва с правителството, отколкото с други институции. „Най-вероятно е опасно да атакуваш прокуратурата, затова президентът Радев си търси друг враг. Той иска да отклони атаката към мен и правителството, защото му е по-изгодно. Защото ние сме беззащитни - можеш да говориш, каквото си искаш. Вместо да обясняват какво са направили“, каза още премиерът Борисов. Пред медиите Борисов отново заяви, че никога е казвал, че ще се кандидатира за президент. Изкарвам си мандата и ще се занимавам с партията, каза той. „Аз знам, че Балкански поток ще го направя, знам, че интерконекторът с Гърция ще го направя. Мисля, че и Белене ще го направя”, коментира още Борисов. /БГНЕС