Инцидентът на Кримския мост

Движението по Кримския мост беше възобновено, след като беше частично разрушен от експлозия, за която Москва обвини камион бомба.

Мостът е бил засегнат от взрив около разсъмване в събота, при което са загинали трима души. Запалени са няколко цистерни с петрол и са се срутили две автомобилни ленти, предаде АФП, цитирайки руски следователи.

Украинският президент Володимир Зеленски не спомена взрива пряко в нощното си обръщение.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви пред репортери, че "движението по железопътната линия на моста е напълно възстановено“.

В публикация в „Телеграм“ Хуснулин потвърди, че възобновяването е за "товарния и пътническия трафик“. Той добави, че една от разрушените ленти ще бъде възстановена "в близко бъдеще".

Мостът е от логистично значение за Москва. Той е важна транспортна връзка за превоз на военно оборудване за руските войници, които се сражават в Украйна.

Във вечерното си обръщение Зеленски говори за "слънчево" бъдеще за украинците, което е без окупатори, "по-специално в Крим".

Въпреки че не спомена стратегическия мост, съветникът му Михайло Подоляк публикува в „Туитър“ снимка на дълъг участък от моста, който е наполовина срутен.

"Крим, мостът, началото", написа той.

"Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всичко окупирано от Русия трябва да бъде изгонено“, допълни Подоляк.

"Заслужава да се отбележи, че камионът, който се взриви, според всички данни, е влязъл в моста от руската страна. Така че отговорите трябва да се търсят в Русия", уточни той.

Украинските пощи обявиха, че се готвят да отпечатат марки, на които е изобразен "Кримският мост или по-точно това, което е останало от него".

Създадена е комисия в Русия за разследване на взрива.

Някои официални лица в Москва и в окупираната от Русия Украйна призоваха за ответни мерки.

"Срещу нас се води неприкрита терористична война", заяви депутатът от руската управляваща партия Олег Морозов, предаде РИА Новости.

Военни анализатори заявиха, че взривът може да окаже голямо влияние, ако Москва сметне за необходимо да прехвърли и без това силно притиснатите войски от други региони в Крим. /БГНЕС

Тагове: