Инцидентът над Черно море: САЩ - руски самолет е ударил американски дрон; Русия отрича

Американските военни заявиха, че руски изтребител е засякъл витлото на един от техните шпионски дронове и го е накарал да се разбие в Черно море във вторник в първия подобен пряк сблъсък между двете световни сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

Руското министерство на отбраната предложи различна версия, а посланикът на Москва във Вашингтон заяви, че страната му "разглежда този инцидент като провокация" с участието на американски дрон MQ-9 и руски изтребител Су-27.

Съединените щати, които са предоставили военна помощ на Украйна на стойност десетки милиарди долари, не са се включили пряко във войната, но извършват редовни наблюдателни полети в региона.

Междувременно украинският президент Волдомир Зеленски заяви във вторник вечерта, че военните командири са единодушни в полза на защитата на източната фронтова линия, включително разрушения град Бахмут, който от месеци е под обсадата на Русия.

"Основният акцент беше поставен върху ... Бахмут", каза Зеленски в нощното си видеообръщение. "Имаше ясна позиция на цялото командване: Засилване на този сектор и максимално унищожаване на окупаторите".

Зеленски освободи от длъжност трима областни управители, включително Луганска област на изток, Одеска област на Черно море на юг и Хнелницка област на запад, но в съобщението на парламентарния представител на правителството не се посочват причини за това.

На дипломатическия и икономическия фронт продължиха преговорите за удължаване на споразумението за разрешаване на доставките на зърно от черноморските пристанища на Украйна, което изтича тази седмица, съобщиха ООН и Турция. Правителството в Киев отхвърли руското искане за удължаване на срока с 60 дни, което е наполовина по-малко от предишното удължаване.

Два руски самолета Су-27 извършиха това, което американските военни определиха като безразсъдно прихващане на американски шпионски дрон, докато летяха в международното въздушно пространство. Тя заяви, че руските изтребители са изхвърлили гориво върху MQ-9 - вероятно в опит да го заслепят или повредят - и са прелетели пред него с опасни маневри.

След около 30 до 40 минути, в 06:03 ч. по Гринуич, един от изтребителите се сблъскал с дрона, което довело до разбиването му, заявиха американските военни.

"Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците почти е довела до катастрофата и на двата самолета", заяви в изявление генерал от ВВС на САЩ Джеймс Хекер, който ръководи ВВС на САЩ в региона.

Руското министерство на отбраната отрече неговият самолет да е влязъл в контакт с безпилотния летателен апарат (БЛА), който според него се е разбил след "рязка маневра". То заяви, че безпилотният самолет е бил засечен близо до полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влезли в контакт с БЛА и са се върнали благополучно на родното си летище", заяви руското министерство на отбраната.

Разказите за инцидента в Черно море, което наред с други държави граничи с Русия и Украйна, не могат да бъдат независимо проверени.

"Това е много деликатен етап в този конфликт, защото наистина е първият пряк контакт, за който обществеността знае, между Запада и Русия", каза Елизабет Брау, старши сътрудник в Американския институт за предприемачество във Вашингтон.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов беше извикан от Държавния департамент на САЩ, за да обсъди случилото се над Черно море, съобщи говорителят Нед Прайс.

Антонов заяви, че срещата му е била "конструктивна" и въпросът за възможните "последствия" за Москва не е бил повдиган, съобщи държавната информационна агенция РИА.

"Що се отнася до нас, ние не искаме никаква конфронтация между Съединените щати и Русия. Ние сме за изграждане на прагматични отношения в полза на руския и американския народ", каза Антонов пред американски медии.

Руският президент Владимир Путин определи "специалната военна операция" на Москва в Украйна като отбранителна срещу това, което той вижда като враждебен Запад, стремящ се към експанзия в територии, исторически управлявани от Русия.

Украйна и нейните западни съюзници твърдят, че Москва води непровокирана завоевателна война, която е разрушила украински градове, убила е хиляди хора и е принудила милиони други да напуснат домовете си./БГНЕС