Инцидент в Албания: Убит активист на управляващите социалисти

Атмосферата в Албания се нажежава преди парламентарните избори в неделя. Активист на Социалистическата партия на премиера Еди Рама е убит, а други четирима са ранени в град Елбасан. Сред ранените е и членка на специалното полицейско звено "Ренеа", която не е била на служба, но е била наблизо и е дошла да помогне. Нападателят е неин бивш колега.

Според медиите убитият е Пиетри Джовани, който наскоро напусна партия "Движение за социалистическа интеграция" и се присъедини към социалистите. Инцидентът е станал пред офиса на опозиционната Демократическа партия.

27 души са задържани от полицията, 8 от тях са привърженици на Демократическата партия, а като доказателство е иззета колата със затъмнени стъкла, с която нападателят е пристигнал.

Според медиите въоръжената престрелка е била предшествана от спор между привържениците на двете партии заради „купуване на гласове в Елбасан“.

Преди два дни в Кавая избухна стрелба в централата на Демократическата партия на Люлзим Баша, по време на което секретарят на общинската организация на тази партия получи огнестрелна рана в крака. Полицията потвърди, че нападението не е свързано с партийни дейности и че лицето, което е стреляло, е в процес на издирване.

Американският посланик в Тирана Юри Ким реагира след инцидента със стрелба, избухнала вчера следобед в албанския град Елбасан, по време на която бе убит активист на управляващата Социалистическа партия. Тя призова правоприлагащите органи да разследват инцидента възможно най-скоро, да идентифицират извършителите и да ги накажат.

„Ние следим с особено внимание докладите за днешното насилие в Елбасан, завършило със смъртта на един човек и раняването на няколко други. Призоваваме служителите на правоприлагащите органи да разследват този инцидент възможно най-скоро, да идентифицират извършителите и да ги накажат в съответствие със закона. Участниците в подобно насилие трябва да бъдат наказани“, гласи прессъобщението.

Посланик Ким призова президента Илир Мета, лидера на социалистите и премиер Еди Рама и лидера на опозиционните демократи Люлзим Баша към въздържане от конфликти.

„Действията трябва да се основават на факти, а не на страх или клюки. Само на няколко дни от изборите на 25 април, ние повтаряме изявлението си от 26 март, призоваващо лидерите - тези на власт и тези, които търсят власт – да се откажат изрично от насилието“, се казва в изявлението на посолството.

Американското посолство в Тирана заяви, че ще продължи да следи отблизо ситуацията. /БГНЕС