Intel се отказа от сделка на стойност 5,4 млрд. долара за закупуването на Tower Semiconductor

Intel Corporation прекрати сделката на стойност 5,4 млрд. долара за закупуване на Tower Semiconductor в Израел, след като не успя да получи необходимото регулаторно одобрение, съобщи американският производител на чипове.


Според информация на Блумбърг регулаторните органи в Китай очевидно са били пречка, тъй като не са показали признаци, че ще одобрят сливането, което беше договорено в началото на миналата година.

Intel ще плати на Tower такса за прекратяването в размер на 353 млн. долара, съгласно условията на споразумението, се казва в съобщение на компаниите.

"Tower беше много развълнувана да се присъедини към Intel, за да даде възможност на Пат Гелсингер да осъществи визията си за дейността на Intel", заяви главният изпълнителен директор Ръсел Елвангер, позовавайки се на своя колега в Intel.

"Оценяваме усилията на всички страни."

Tower и Intel се съгласиха да се откажат от сделката, след като нямаше "никакви индикации относно определено регулаторно одобрение" до крайния срок на договора за сливане във вторник.

Уважението ни към Tower само нарасна по време на този процес и ние ще продължим да търсим възможности за съвместна работа в бъдеще", заяви ръководителят на Intel Пат Гелсингер.

Със сливането Intel ще засили портфолиото си от услуги за производство на чипове, тъй като Tower е специализирана в аналогови полупроводници, използвани в автомобили, медицински устройства и камери за сигурност.

В следобедната търговия в Ню Йорк акциите на Intel се понижиха с близо 3% до 33,76 долара.

Съобщението за забавяне от страна на китайските регулатори идва на фона на нарастващото напрежение в отношенията между САЩ и Китай, като полупроводниковата индустрия е централна точка на спора.

Базираната в Калифорния Intel се разглежда като ключов инструмент за САЩ за намаляване на зависимостта им от големи световни производители, като тайванската TSMC.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, целяща да ограничи някои американски инвестиции в чувствителни високотехнологични области в Китай.

Дългоочакваните правила, които се очаква да бъдат въведени следващата година, са насочени към сектори като полупроводници и изкуствен интелект.

По данни на Министерството на финансите програмата предвижда забрана на нови инвестиции в частен капитал, рисков капитал и съвместни предприятия в областта на съвременните полупроводници и някои квантови информационни технологии в Китай.

Китайското министерство на външните работи заклейми този ход като опит за "участие в антиглобализацията и декитаизацията", като предупреди, че Китай "решително ще защитава собствените си права и интереси". /БГНЕС