Интерактивни играчки, книги и две изложби в кампанията „Зелени библиотеки“

За девета поредна година Столична библиотека провежда една от емблематичните си инициативи – „Зелени библиотеки“. Целта на кампанията е да насърчи четенето от ранна детска възраст, както и да привлече нови читателски публики, предаде репортер на БГНЕС.


В съботния ден инициативата се намира в парк „Гео Милев“. Там са подредени две изложби. Експозицията „Голямата София“ проследява присъединяването през 1938 г. на близките до София села – Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци в Столична голяма община. Изложбата „Из парковете на София – минало и настояще“ представя любопитни снимки и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.


Георги Арсов е един от участниците в инициативата. Пред БГНЕС той разказа, че тя цели да накара повече хора да се обърнат към книгите. „Посредством детски книги и музика децата могат да се обърнат към книгите и да започнат да ги обичат от една възраст, която е много важна“, сподели Арсов. Самият той за втори път се включва в инициативата. „Много ми харесва да съм част от инициативи, които подкрепят книгите. Без тях светът би бил много тъжен и мрачен“, добави Арсов.


Той отбеляза, че участниците в инициативата са повече и според него броят им ще се увеличава в бъдеще. „Ако повече хора правят такива инициативи, ако повече хора се обръщат към книгите, ако повече хора четат и осмислят, мисля че ще живеем в един малко по-хубав свят, защото днес той е много мрачен. Такива инициативи са рядкост, а те би трябвало да са повече, отколкото онова сиво ежедневие“, смята Георги Арсов.


Столична библиотека продължава инициативата си „Споделени книги – Вземи, прочети, върни“. В днешния ден като нови читатели на библиотеката са се записали над 210 читатели.

Пред БГНЕС Камелия Конева обясни, че над десет години Столична община предлага занимания с технологии за своите читатели. „Днес сме донесли една малка част от нещата, които притежаваме - роботчета пчелички, които могат да бъдат програмирани и чрез които децата се учат на елементарно програмиране“, каза тя.

Освен роботчетата децата могат да рисуват и с писалки за триизмерно рисуване. „Те работят на принципа на силиконовите пистолети, но с друг материал, който много бързо се втвърдява и позволява да се правят триизмерни фигурки. За най-малките магнитният конструктор е голяма атракция“, разказа Конева. /БГНЕС