Интерконекторът с Гърция заработи, България вече получава газ от Азербайджан

Проектът за интерконектора седи вече 10 години на дневен ред в ЕС. Започна през 2009 г., когато България беше много тежко засегната от решението на Газпром да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много време да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, и днес бих искала да благодаря на вас – екипа на интерконектора, и да благодаря на всички български и гръцки правителства за това, че подпомогнаха това да стане. Необходимо е търпение, и си личи, че сте го постигнали. ЕС подкрепя този проект от самото начало и фактически, и финансово – с близо 250 млн. евро.

Това каза председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ, предаде репортер на БГНЕС.

Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа.

Този газопровод „обръща играта“, променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ за България, и това е страхотна новина в такива трудни времена.

И в България, и в ЕС, хората усещат последствията от войната на Русия. Но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата. За да се постигне това, първата стъпка беше за диверсификация, която беше подпомогната в тези критични моменти. Бяха важни и огромните инвестиции в алтернативните електроцентрали – това създава работни места, и ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на Русия.

Ние в момента сме изправени на критичен кръстопът: енергийната криза е сериозна, значителна, и съм уверена, че можем да се спрамив с нея. Но тя изисква от Европа една обща реакция и отговор, който изисква да се намалят цените на разходите за енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вчера, например, всички в ЕС се споразумяхме да ограничим доходите на определени фирми и да ги насочим към подкрепа за домакинствата. Необходимо е да се направи и още. Посланието ни е да подкрепяме нашият единен пазар - това е силата на ЕС и там е богатството му. Без обща европейска решителност рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. Важно е този единен пазар да не се разрушава. Решени сме да направим много повече, за да запазим единния пазар. Харесва ми мотото ви - ако искате да вървите бързо, вървете сам; ако искате да вървите надалеч - вървете заедно. Така че нека заедно се изправим за един силен енергиен съюз.

Президентът Румен Радев е домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора в София. На церемонията присъстват председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука.

Много преди Шекспир да си напише пиесата „Всичко е добре, когато свърши добре“, българите вече разбираха колко е важно това изказване. Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония по откриване на интерконектора. Това е полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето.

Спомням си нашите дискусии с Мицотакис и за ключовото сътрудничество между България и Гърция, което ще даде стабилност на региона. Това вече има своето изражение, наричаме го интерконектор. Няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с този проект, преодоляха се много административни пречки.

Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на газовата връзка с Гърция.

Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този тръбопровод на ново инженерно ниво. Интерконекторът вече решително променя енергийната карта на Европа – най-вече има реален поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа много надежден партньор, така че ще имаме връзка и с новия вертикален газопровод, като това ще ни свърже с множество други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова конекторът не е само структура, той е и символ на увеличаващият се потенциал на нашия регион и свързаност, които допринасят за съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия. България – на базата на тази стратегия, разраства капацитета на ПГХ „Чирен“, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния.

Така демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Тя сериозно и бързо промени начина ни на мислене, затова високо ценим подкрепата на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, подкрепата на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса, допълни Радев.

Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни ресурси заедно, да разработваме нови технологии заедно, да градим нова инфраструктура заедно, и за произвеждаме заедно енергията на бъдещето.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

За мен е огромна чест да присъствам на церемонията по откриване на интерконектора с Гърция. Веднага след като поех поста на служебен премиер, нашето правителство се фокусира върху забавянията, които бяха натрупани от предишни периоди, за да завърши той в срок. Процесът бе наблюдаван и на експертно и на министерско ниво на практика всеки ден, като различните администрации се справяха спешно с проблемите по сертификация в последните седмици. Това, което беше важно, бе полезното двустранно сътрудничество България - Гърция, като съвместните усилия се оказаха успешни.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка..

От днес интерконекторът работи. Той има достатъчно капацитет, за да задоволи всички битови потребители, като осигурява и диверсификацията на източниците и на доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност в страната. Съществуването на този интерконектор прави държавата ни по-малко уязвима, подобрява възможността ни да водим преговори, следователно - особено при сегашните обстоятелства, интерконекторът е изключително важен за България. Икономическите ползи са много по-големи, освен това за Гърция и България това не е търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността. Всички осъзнаваме, че от 2022 г. се сблъскваме с енергийната криза, която се отразява отрицателно на региона, Балканите, Европа и света.

Съзнателното нарушаване на газовите връзки на Северен поток преди няколко дни е доказателство, че енергийната сигурност може лесно да бъде компрометирана, коментира още премиерът Донев.

Стратегическото значение на интерконектора надхвърля границите на България. Потенциалът му ще бъде още по-сериозен след стартирането след една година на терминала за ВПГ в Дедеагач/Александруполис. България приветства договорите с Баку. Интерконекторът България-Гърция ще допринесе за диверсификацията на газовите доставки на разумни цени за България и нейните партньори в Европа, допълни Донев.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години./БГНЕС