Интернет тест открива рак на гърдата в САЩ

Програма, достъпна като онлайн калкулатор, изигра ключова роля за откриването на рака на гърдата на актрисата Оливия Мън - дори след като е имала "нормална мамография", според публикация в социалните мрежи.


43-годишната звезда от филма "Х-Мен: Апокалипсис" написа в Инстаграм, че миналата година е била диагностицирана с рак на гърдата и нямало да го открие, ако нейният лекар д-р Тайс Алиабади не е изчислил оценката на риска от рак на гърдата.

Използвайки тази оценка, Алиабади открива, че рискът от рак на гърдата през целия живот на Мън е 37%. Заради тази оценка Мън е направила допълнителни прегледи, които са довели до поставянето на диагнозата ѝ, се посочва в публикацията.

Моделът за оценка на риска от рак на гърдата използва статистически метод за оценка на риска от развитие на рак на гърдата през следващите пет години, както и през целия живот на жената, или до около 90-годишна възраст, според Националния институт по рака.

Инструментът обикновено включва няколко въпроса за медицинската история, репродуктивната история и семейната история на лицето. Въпреки че обикновено се използва от здравни специалисти, пациентите също могат да попълнят теста онлайн.

Два модела обикновено се използват като инструменти за оценка на риска от рак на гърдата: Моделът на Гейл и Калкулаторът за оценка на риска на Тайрер-Кузик. Онлайн версия на инструмента за оценка на риска от рак на гърдата, използваща модела на Гейл, е достъпна за всеки на адрес bcrisktool.cancer.gov. Той разкрива приблизителния петгодишен риск и риска през целия живот на пациентката да развие рак на гърдата, заедно със средния риск за жените в САЩ на нейната възраст и раса.

"Въпреки че рискът на жената може да бъде точно оценен, тези прогнози не позволяват да се каже точно коя жена ще развие рак на гърдата. Всъщност някои жени, които не развиват рак на гърдата, имат по-високи оценки на риска от някои жени, които развиват рак на гърдата", се посочва на уебсайта на Националния институт по рака./БГНЕС.