Интерпол арестува 14 000 души в Латинска Америка

Над 14 000 души са арестувани, а 8000 оръжия са иззети в рамките на операция за борба с огнестрелните оръжия в Централна и Южна Америка, съобщи Интерпол, предадено АФП.

Освен оръжия, при обиските са открити над 200 тона кокаин и други наркотици на стойност 5,7 млрд. долара, както и 370 тона прекурсори (химически съставки), се казва в изявление на базираната във Франция организация за полицейско сътрудничество.

Наречена "Trigger IX", тя е "най-голямата операция с огнестрелни оръжия, координирана някога от Интерпол", се казва още в съобщението.

"Фактът, че операция, насочена срещу незаконни огнестрелни оръжия, доведе до толкова мащабни конфискации на наркотици, е още едно доказателство, аковъобще е необходимо, че тези престъпления са взаимосвързани", заяви в изявлението ръководителят на Интерпол Юрген Сток.

Освен арестуваните лица и иззетите оръжия, полицията и другите органи са сложили ръка и над 305 000 боеприпаса.

Конфискуваните 100 000 патрона в Уругвай, "предмет на международен трафик от двама европейски граждани", са "най-голямата подобна конфискация в историята на страната", заяви Интерпол.

Органът заяви, че действията му са помогнали за разкриването на други престъпления, включително "корупция, измами, трафик на хора, престъпления срещу околната среда и терористични дейности".

Членове на Балканския картел, бразилската организирана престъпна група "PrimeiRo Comando da Capital" и салвадорската мафия "Мара Салватруча" бяха арестувани заради трафик на оръжие, а в Парагвай бяха освободени 11 жертви на трафик на хора.

В операцията участваха Аржентина, Боливия, Бразилия, Гватемала, Еквадор, Гватемала, Хондурас, Коста Рика, Колумбия, Мексико, Панама, Парагвай, Перу, Уругвай и Чили, а финансово беше подсигурена от Европейския съюз.

„Trigger IX“ привлече полицейски сили, както и други правоприлагащи агенции като Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви на САЩ (ATF). /БГНЕС