Интерпол с кампания "Идентифицирай ме" за 22 неидентифицирани жертви на убийства

Интерпол стартира кампания с молба към гражданите да се включат и да идентифицират телата на 22 потенциално убити жени в Белгия, Германия и Нидерландия.


Тениска с щампа, сребърна гривна и татуировка с роза са сред изображенията, публикувани на уебсайта на Интерпол и в профилите му в социалните медии - подробности от обикновено класифицираните "черни известия" за всяко от убийствата, при които разследванията са били спрени.

Най-старата от 22-те жертви е намерена край магистрала А12 в Нидерландия през 1976 г., а последната - през август 2019 г. в парк в Белгия.

Причината за неидентифицирането на тези жени най-вероятно е, че те не са родом от страната, в която са намерени, се казва в изявлението на Интерпол за кампанията "Идентифицирай ме".

Останките на жените са били преместени в други държави, за да се възпрепятства разследването на убийството.

Направени са лицеви възстановки на всяка от жертвите, заедно с времето и мястото, където са намерени, както и подробен каталог на вещите им и това, с което са били облечени.

"Проучени са всички възможности, за които можем да се сетим, за да разрешим тези неразкрити случаи", казва Франсоа-Ксавие Лоран, който управлява ДНК базата данни на Интерпол.

"Разследванията са стигнали до задънена улица и се надяваме, че общественото внимание ще ни позволи да ги придвижим напред", каза той пред АФП.

Лоран призова обществеността, като заяви, че дори колеги или познати на жертвите, които са забелязали, че те са изчезнали, могат да се включат със следи, които, макар и малки, могат да помогнат за разрешаването на случая и да дадат закрила на семействата на жертвите.

Според него случаите, макар и сходни, не са свързани, но имат общ международен контекст.

Интерпол смята, че някои от жените може да са дошли от различни региони на Източна Европа.

"Това може да са жени, които са решили да предприемат туристическо пътуване, но също така и да са потенциални жертви на трафик на хора", каза Лоран.

В бъдеще към схемата "Идентифицирай ме" може да бъдат добавени още случаи, заявиха от Интерпол. /БГНЕС